Groningers hebben met alle problemen in het gasdossier niets aan een kibbelcoalitie van politieke partijen die elkaar in het provinciaal bestuur de tent uitvechten.

Het Groninger provinciebestuur verkeert sinds woensdag in een diepe crisis. D66, CDA, GroenLinks en ChristenUnie dreigen coalitiegenoot SP na een uit de hand gelopen conflict over de Zuidelijke Ringweg uit het college te zetten.

Deze interne heisa leidt af van waar het de komende dagen over moet gaan. Een gezamenlijke aanpak met de gemeenten waarbij minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) wordt aangespoord een tandje bij te zetten bij het herstel van de aardbevingsschade. Er zijn honderden miljoenen nodig voor de wensen van de aardbevingsgemeenten voor het verduurzamen van woningen en de aanpak van gebieden.

Te weinig garanties

Wiebes komt binnenkort naar Groningen om te praten over de versterkingsoperatie in het bevingsgebied. De regio heeft veel te verhapstukken met de minister die te weinig garanties geeft over geld en mankracht.

Wat Wiebes in Groningen bestuurlijk aantreft bij de provincie, is vooralsnog onduidelijk. Vrijdag praten de kibbelende partijen verder. Maar in plaats van onderling te bakkeleien, moeten provinciebestuurders nog eens alles uit de kast halen om goede plannen te bepleiten bij hun eigen ministers en staatssecretarissen in Den Haag.

Overigens vindt de SP dat D66, ChristenUnie en CDA een stapje harder zouden moeten lopen. Op hun beurt vinden die partijen dat de SP wel veel roept, maar weinig klaarstoomt.

Wederzijds chagrijn

Niet het wederzijds chagrijn over de aanpak van de gasellende, maar de moeizame verbouwing van de Zuidelijke Ringweg legde woensdag een bom onder de samenwerking van SP, CDA, ChristenUnie, D66 en GroenLinks in het provinciebestuur.

De SP, met acht zetels de grootste partij in Provinciale Staten, eiste dat de werkzaamheden aan de grootste verkeersader van Groningen, worden stilgelegd. In ieder geval totdat glashelder is dat de aanpak van de Zuidelijke Ringweg op een succesvolle manier en zonder aanzienlijke financiële overschrijding kan worden uitgevoerd.

Grote spanningen en schadeclaims

Gedeputeerde Fleur Gräper (D66) noemde stopzetting contractueel onmogelijk. Het leidt tot grote spanningen met aannemer Combinatie Herepoort. Er kunnen zelfs enorme schadeclaims komen. Hoewel de gedeputeerde gisteren door had dat er geen meerderheid in de Staten is voor stopzetting, wil ze zich in het vervolg gesteund voelen door coalitiegenoot SP.

De zaak is zo hoog opgelopen dat de SP de wacht is aangezegd. Donderdag volgt crisisoverleg, waarna Provinciale Staten de koppen weer bij elkaar steken. Dan moet duidelijk worden of de gedeputeerden Patrick Brouns (CDA), Nienke Homan (GroenLinks), Henk Staghouwer (ChristenUnie) en Fleur Gräper (D66) de rit willen uitzitten met collega Eelco Eikenaar (SP). Eikenaar laat namelijk ook geen spaan heel van de wijze waarop Wiebes omgaat met de Groningers in het bevingsgebied. Het ziet er nog niet naar uit dat de SP gas terugneemt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aardbevingen