Opinie: Rechter geeft meer invloed op betere balans in centrum

De rechter heeft een bijzondere uitspraak gedaan over een conflict tussen de gemeente en Bulten Kamerverhuur. Een verleende bouwvergunning is terecht ingetrokken.

De uitspraak betekent een overwinning voor een groot deel van de bewoners van de Haddingestraat, die het enorm bouwwerk te midden van hun achtertuinen niet zien verrijzen. De vraag is of deze euforie ook voor de gemeente Groningen moet gelden. Op weg naar de uitspraak van de bestuursrechter is een aantal opmerkelijke feiten gepasseerd.

Het verhaal begint in december 2013 als Bulten Kamerverhuur een vergunning vraagt voor een bouwwerk achter het Vindicat-pand Haddingestraat 17. Na wat geharrewar met de welstandscommissie verleent de gemeente een half jaar later, op 15 juli 2014, de vergunning. Op dat moment komt de buurt in het geweer.

Mazen

Intussen is in de stad Groningen een afkeer tegen het ophogen van panden en het volbouwen van binnentuinen ontstaan. De kritiek richt zich met name op Bulten Kamerverhuur, die blijkbaar voortdurend de mazen in oude bestemmingsplannen weet te vinden en alleen maar druk doende is om zijn imperium met meer dan duizend huurders, vooral studenten, uit te breiden.

Binnen het gemeentelijk apparaat wordt ondertussen druk gewerkt aan een strenger bestemmingsplan voor de binnenstad dat het oude uit 1995, waar Bulten en anderen zo gretig van profiteren, moet vervangen. De snelheid van de ambtelijke molen is ook door voorgeschreven procedures traag. Minder traag is de commissie die zich over de bezwaren van de buurtgenoten in de Haddingestraat buigt. Het oordeel is duidelijk: de vergunning had niet verleend mogen worden.

Onbehoorlijk bestuur

Daarop besluiten burgemeester en wethouders de vergunning in te trekken en dat lijkt op het eerste gezicht onbehoorlijk bestuur. Bulten Kamerverhuur stelt terecht dat het zwalkende en onvoorspelbare beleid zijn bedrijfsvoering hindert. Om niet in een groot conflict te raken past Bulten zijn plannen aan. Ondertussen nadert het nieuwe bestemmingsplan zijn geldigheid en begint de gemeenteraad zich te roeren over de ongebreidelde bouw van studentenkamers door investeerders.

Zijn aangepaste, kleinere plan kent ook geen genade. Sterker nog, ook deze aanvraag haalt de eindstreep niet. De uitspraak van de rechter is niet alleen van belang voor de bewoners van de Haddingestraat, maar voor de hele binnenstad en de schilwijken. De nieuwe regels bieden de mogelijkheid om de expansiedrift van Bulten en zijn branchegenoten aan banden te leggen. De gemeente heeft nu een instrument om een goede balans tussen de sterk wisselende studentenpopulatie en de vaste bewoners van de binnenstad te creëren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.