Kan het Berlagehuis in Usquert dit jaar zijn deuren weer openen? Het ziet er wel naar uit. De opknapbeurt van het oude raadhuis is in volle gang. De hoop is dat de klus nog voor de bouwvak geklaard is.

Raadslid Jan van de Wal (CDA) van de gemeente Het Hogeland stelde woensdag vragen over het pand. Zijn fractie was benieuwd of de gemeente en de eigenaar van het Berlagehuis al met elkaar om tafel hebben gezeten.

,,We hebben een ontzettend goed gesprek gehad met eigenaar Hendrik de Keyser’’, zei wethouder Eltjo Dijkhuis (Gemeentebelangen). ,,Als het gebouw weer tiptop in orde is, start de zoektocht naar een huurder.’’

Vroeger raadhuis van Usquert

Het Berlagehuis is het voormalig raadhuis van de gemeente Usquert. Gemeente Eemsmond verkocht het in 1990 voor 1 gulden aan de Amsterdamse vereniging met als voorwaarde dat het ‘bij voorkeur een openbare bestemming krijgt’ en ‘dat het in elk geval op werkdagen toegankelijk blijft voor het publiek’.

loading

Door een juridisch conflict over het wel of niet verwijderen van vloeren waar asbest in zat, bleef het voormalige raadhuis vijf jaar lang gesloten. De gemeente Eemsmond wilde niet dat de vloeren werden verwijderd. Uiteindelijk zijn de twee partijen overeengekomen dat na reparatie de vloeren in dezelfde kleurstelling en met dezelfde uitstraling terugkomen. Die opknapbeurt vindt op dit moment plaats.

In ieder geval open met Open Monumentendag

Volgens Dijkhuis vinden zowel de gemeente als de eigenaar het heel belangrijk dat mensen zo snel mogelijk weer een kijkje kunnen nemen in het bijzondere pand. Hij beloofde de raad om de omgeving over eventuele ontwikkelingen te informeren. Het is de bedoeling dat er in het Berlagehuis een huurder komt die daar doordeweeks zijn ding doet en dat in ieder geval in de weekenden publiek een kijkje kan nemen. ,,Op Open Monumentendag willen we daar echt met de eigenaar het verhaal gaan vertellen.’’

Dit jaar vindt Open Monumentendag plaats op 18 en 19 september.

Vereniging Hendrik de Keyser is eigenaar van ruim vierhonderd architectonische panden in Nederland. Ze koopt, restaureert en verhuurt ze met als doel ze voor het nageslacht te behouden. In de provincie Groningen hebben ze niet alleen het Berlagehuis, maar ook het pand waar Museum Stad Appingedam (met theetuin) in is gevestigd en het pand aan de Ossenmarkt 5 in Groningen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen