Opkoopregeling voor deel provincie

Huiseigenaren in een deel van het aardbevingsgebied kunnen zich vanaf maandag 2 mei gedurende vier weken melden voor een opkoopregeling.

Het gaat om een proef in de kern van het aardbevingsgebied, in de gemeenten Loppersum en Appingedam en delen van Slochteren, Ten Boer, Bedum, Eemsmond en Delfzijl. In dit gebied, waarin de risico’s op aardbevingen volgens experts het grootst zijn, worden nu ook woningen geïnspecteerd.

Woningbezitters die zich melden moeten aantonen dat hun woning al minstens een jaar te koop staat en dat ze vastzitten in het gebied. ,,We willen knelpunten oplossen zonder de woningmarkt te verstoren’’, zegt woordvoerder Nicolette Steenbergen van de Nationaal Coördinator Groningen.

Het gaat om mensen in ‘bijzondere omstandigheden’ die te maken hebben met zaken zoals scheiding, overlijden, ontslag, financiële problemen of psychische problemen door aardbevingen. Ook het krijgen van werk elders kan een rol spelen, net als een indicatie voor opname in een verzorgingshuis.

,,We hebben gekozen voor een periode van een maand. Het is een tijdelijk experiment, we willen kijken hoe het in de praktijk uitpakt. Wie meldt zich aan? Hoe loopt de regeling? Wat zijn de effecten?’’ zegt Steenbergen .

Ze benadrukt dat er inhoudelijk wordt getoetst. ,,Het is niet wie het eerst komt, die het eerst maalt. We kijken zorgvuldig naar de redenen die mensen aanvoeren.’’

Verwacht ze veel belangstelling? ,,Dat is moelijk te zeggen. Ik denk wel dat we de nodige aanmeldingen krijgen’’, zegt Steenbergen. Volgens haar is nog niet duidelijk of de regeling ook een vervolg krijgt.

Na aanmelding en goedkeuring worden woningen getaxeerd. 95 procent van die waarde wordt vergoed, een half jaar nadat het huis is geaccepteerd voor de tijdelijke opkoopregeling. ,,We kiezen nu voor de marktwaarde van huizen. Bij de evaluatie gaan we onderzoeken hoe die zich verhoudt tot de woz-waarde’’, zegt Steenbergen.

Van verschillende kanten is er kritiek gekomen op de nieuwe regeling. Volgens de Vereniging Eigen Huis is die veel te beperkt. Bovendien wil Eigen Huis dat de nadruk meer komt te liggen op de ‘gewone huiseigenaar’ die wil verhuizen zonder zich in een nijpende situatie te bevinden.

Kritiek kwam eveneens van de Groninger Bodembeweging. Die wil onder meer weten of er een vervolg komt op de regeling.

Winst is wel dat er nu in elk geval sprake is van een dergelijke maatregel, aldus de organisatie. ,,Een paar jaar geleden verklaarde iedereen je voor gek als je het daar over had’,’’ zei secretaris Dick Kleijer.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.