Oplichter maakt tientallen slachtoffers op station van Groningen

FOTO ARCHIEF DVHN

Zeker vijftig tot honderd mensen zijn vorig jaar op het Hoofdstation in Groningen opgelicht door een 21-jarige man uit Paterswolde.

  Vijf mensen hadden aangifte gedaan van oplichting tussen juli en oktober. Op het station werden ze aangesproken door een jongeman die hen vertelde geld nodig te hebben voor een treinkaartje naar Middelburg. Hij zou zijn portemonnee zijn verloren of zijn vrienden zijn kwijtgeraakt na een nacht stappen.

Om de mogelijke geldschieters over de streep te trekken, liet hij ze zijn Facebookpagina zien of gaf hij hen een telefoonnummer of een foto van zijn identiteitskaart. Het geleende geld, dat varieerde van enkele tientjes tot soms 100 euro, zag geen van hen ooit terug. Dat ging op aan drugs. Een van de opgelichte passanten zag na afloop zelfs op Facebook staan: 'Bedankt voor de donatie, nu kan ik weer een lijntje scoren'. 

De man had bij de politie spijt betuigd en opgebiecht dat hij veel meer slachtoffers had gemaakt dan de vijf die aangifte deden. ,,Misschien wel meer dan honderd." Daarvoor heeft hij een taakstraf van tachtig uur gekregen.

Geheel voorwaardelijk, want hij zou momenteel in een afkickkliniek in Schotland worden behandeld voor zijn cocaïneverslaving. ,,Hij is extreem verslavingsgevoelig en heeft psychiatrische problemen", vertelde zijn advocaat Grietje van der Zee in de rechtszaal. Zij vergeleek zijn geval met daklozen die vragen om geld voor het slaaphuis, 'en waarvan je dan wel aanvoelt dat ze dat daar niet voor gaan gebruiken'.

De rechter vond echter dat de man verder ging, omdat hij het vertrouwen van zijn slachtoffers wist te winnen. Dat maakte het tot een vorm van oplichting. 

Opmerkelijk was dat de man nooit eerder met justitie in aanraking was geweest.

menu