Oplichterscallcenter Trademark Office uit Groningen is failliet

Jonathan Oudekerk op de belvloer aan het Kwinkenplein. Op de achtergrond zijn compagnon Boy Hoogeveen. Foto DvhN

Trademark Office, het Groningse callcenter dat honderden klanten heeft opgelicht, is failliet verklaard door de rechtbank. Het faillissement werd aangevraagd door Berntsen Mulder Advocaten uit Alphen aan den Rijn. Het kantoor heeft ongeveer 200 gedupeerde ondernemers bijgestaan aan wie het bedrijf geld schuldig is.

Volgens advocaat Madhavi Nagessersing, van Berntsen Mulder Advocaten, gaat het om verschillende bedragen. ,,Het grootste deel van het openstaande bedrag betreft proceskosten van procedures die Trademark Office heeft verloren van onze cliënten. In totaal gaat het om een bedrag van ongeveer 30.000 euro.”

De advocate geeft verder aan dat cliënten niet anders konden dan het faillissement aanvragen. ,,We hebben van alles geprobeerd, zoals beslag leggen, om de toegewezen claims van onze cliënten veilig te stellen. Dat heeft tot onvoldoende resultaat geleid.”

Betalingsregeling niet nagekomen

Begin december werd zelfs een betalingsregeling afgesproken. ,,Die kwamen ze niet na, daarom is de faillissementsaanvraag doorgezet”, legt Nagessersing uit. De rechter heeft op 14 januari het faillissement uitgesproken. Dat betekent dat het dossier nu naar de curator gaat. ,,Wij dienen de vorderingen namens onze cliënten bij hem in en we hopen dat hij voldoende activa aantreft of genereert om ze te voldoen.” De bestuurders kunnen eventueel privé aansprakelijk worden gesteld.

Volgens de advocate is dat zeker een mogelijkheid. Maar: ,,Dan moeten we aantonen dat er verplichtingen zijn aangegaan waarvan de bestuurders van tevoren behoorden te weten dat ze niet nagekomen konden worden. Ik wil die uitdaging wel aangaan, maar dat is uiteindelijk aan cliënten of schuldeisers.” Dat zou bijvoorbeeld de curator kunnen zijn, die krijgt onder andere inzicht in geldstromen en de administratie.

Curator heeft zaak in onderzoek

De curator is Hans Silvius van De Haan Advocaten uit Groningen. Daar willen ze nog niet te veel loslaten over zaak. ,,We hebben het nog in onderzoek, het faillissement is nog maar kort geleden uitgesproken.”

In algemene zin wil Jasper Gevers, collega van de curator, nog wel wat meer kwijt: ,,Het zou logisch zijn dat de mogelijkheid tot persoonlijk aansprakelijk stellen van de bestuurders goed wordt onderzocht. Strafbare zaken passen namelijk niet bij behoorlijk bestuur. Het draait om twee afwegingen: is er grond voor bestuurlijke aansprakelijkheid en is er een verhaalmogelijkheid.”

Trademark Office verkocht jarenlang domeinnamen aan kleine ondernemers. Dat gebeurde niet op een nette manier. Bakkers, loodgieters en biodanza-studio’s werden valselijk onder druk gezet met leugens. Dat ging ongeveer zo: ,,Er is een bedrijf dat uw domein wil kopen en er met uw zorgvuldig opgebouwde naam vandoor wilt gaan. Als u nu hier tekent voor een paar honderd euro, dan leggen wij alles snel vast”

Uitbundige feestjes

Menig kleine zelfstandige trapt in de leugens. In ieder geval genoeg voor de eigenaren om de bloemetjes ervan buiten te zetten. Trademark Office zat aan het Kwinkeplein, met uitzicht en balkon op de Grote Markt. Eigenaren Jonathan Oudekerk en Boy Hoogeveen geven uitbundige feestjes, met danseressen, champagne en grote hoeveelheden cocaïne.

Totdat het online tijdschrift Vice een verhaal brengt over de malafide praktijken van Trademark Office. Vervolgens duikt het televisieprogramma Opgelicht?! in de wereld van Oudekerk en Hoogeven, de rechter kapittelt de werkwijze en stelt gedupeerden in het gelijk, en ook Dagblad van het Noorden en het Groningse stadsblog Sikkom schrijven erover.

Het noopt de eigenaren tot actie. Ze dragen de BV in juli 2019 over aan Danny Sahit en knijpen er, op papier, tussenuit. En ineens is daar Calljob.

Minderjarigen ronselen

Call Job is, volgens de Kamer van Koophandel, een handelsnaam van Trademark Office. Om het nog verdachter te maken: ze werken in hetzelfde pand en dezelfde personen lopen rond. Volgens getuigen hebben de opgestapte bestuurders in praktijk nog steeds de touwtjes in handen.

Om het verhaal compleet te maken: Calljob gaat actief jonge werknemers ronselen. Op geheel eigen wijze: bij het Stadstrand en de Hoornse Plas worden flyers uitgedeeld aan minderjarigen met een uitnodiging voor een te gek feest.

Op het feestje schijnen de tafels vol te liggen met cocaïne. En Oudekerk is er. De bestuurder die officieel niks meer te maken heeft met het hele gebeuren. Hij neemt zelfs het woord en spreekt de jonge menigte bevlogen toe. Dat doet hij, volgens meerdere bronnen, met passages die rechtstreeks uit de film Wolf of Wallstreet komen. Hij enthousiasmeert de aanwezigen voor het bedrijf en schreeuwt een paar keer dat ze allemaal rijk gaan worden.

Een van de getuigen typeert de het als volgt: ,,Jonathan hield een speech, die ongeveer als een mix van Jordan Belfort en Adolf Hitler gezien kan worden. Een doorgesnoven debiel van een jaar of dertig die jongetjes van 15 en 16 toeschreeuwt hoe rijk ze hem en zichzelf gaan maken.”

Reactie Boy Hoogeveen

Het is voorlopig waarschijnlijk een van de laatste feestjes die Calljob geeft. Want met een faillissement op het bord en de curator in de nek is het lastig feest te blijven vieren. De huidige directeur Danny Sahit is niet bereikbaar voor commentaar. Oud-bestuurder Boy Hoogeveen wil wel reageren.

Hoogeveen vindt het erg jammer dat het bedrijf waar hij bestuurder van was failliet is gegaan. ,,Echter ligt dit volledig buiten mijn macht. Als voormalig bestuurder valt mij niks te verwijten. Ik ben derhalve niet bang om persoonlijk aansprakelijk te worden gesteld, er is op geen enkele wijze verwijtbaar gehandeld.”

Gedupeerden erg blij

Treske Bruning uit Noord-Brabant is eigenaar van TreskeMuziek en is opgelicht door Trademark Office. ,,Ik ben blij met het faillissement. Ik hoop dat deze mannen nooit meer de kans krijgen om kleine ondernemers te bedriegen. Bij onze rechtszaak tegen Trademark Office heb ik Jonathan Oudekerk en Boy Hoogeveen gezien, en hun arrogantie en brutaliteit vond ik zó stuitend. Als je in dat trucje trapt, zoals ik, denk je eerst: ja, dan had ik maar niet zo dom en naïef moeten zijn. Maar hier stonden echt twee mannen die… nou ja, die niet van plan zijn om ooit in hun leven een goede daad te doen.”

Ze zou eigenlijk de kosten die zij voor een advocaat gemaakt heeft, moeten terugkrijgen. Nu Trademark Office failliet is, is twijfelachtig of dat lukt. “Maar daar geef ik echt niks om. Ik wist niet eens dat ik die proceskosten terug kon krijgen. De advocaten hebben ons zo geweldig geholpen. Steeds heel correct en precies aangegeven: dit gaan we nu doen, dat kun je verwachten. En dat ze dan ook nog winnen, geweldig.”

Oud-medewerker: Wel verwacht

Een oud-medewerker, die anoniem wil blijven en in 2018 een tijd werkte voor Trademark Office wordt verrast met het nieuws over het faillissement. Hoewel: ,,Eerlijk gezegd had ik wel verwacht dat dat een keer zou gebeuren. En ik vind het veel waard dat er nu iemand echt goed kan kijken in alle documenten en alles wat er in dat bedrijf is gebeurd. Soms voel ik me nog steeds wel eens schuldig omdat ik daar een tijdje gewerkt heb.”

,,Vrij snel nadat ik ontslag had genomen in 2018, gingen er steeds meer mensen weg. Ik ken nu niemand die nog voor ze werkt. Ook de mensen die heel close met Jonathan en Boy waren, zijn weg. Binnen het bedrijf was ook bekend dat er een rechtszaak liep en dat gaf best veel onrust.”


menu