Oplichtingspraktijken met Bosatlas, rekenmachines en schoolboeken

De Bosatlas, grafische rekenmachines en studieboeken blijken gewilde objecten om mensen mee op te lichten. Bij het Landelijk Meldpunt Oplichting zijn tientallen meldingen binnengekomen van oplichting met schoolspullen.

Schoolmaterialen en -boeken zijn duur. Zeker een naslagwerk als de Bosatlas of specialistische spullen als een grafische rekenmachine. Vaak gebruik je ze maar een paar jaar, dus wat is er op tegen om ze tweedehands - en dus goedkoop - aan te schaffen.

Nooit geleverd

Websites als Marktplaats en online markten op Facebook varen er wel bij. Mensen met schoolgaande kinderen zoeken zelf of ze worden benaderd door verkopers van schoolspullen. De slachtoffers betalen vooruit, maar de boeken en het materiaal worden nooit geleverd.

De politie adviseert potentiële kopers onder meer zelf hun beoogde aankoop op te halen. Als dat niet lukt, dan kunnen ze op de site van de politie checken of eerder meldingen zijn gedaan over een verkoper. Verder kunnen ze bijvoorbeeld gebruikmaken van de betaalmogelijkheid 'gelijk oversteken' van Marktplaats. Dan betaalt de koper pas na ontvangst van het pakket.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.