Oplossing: Dr. Denker over het boerenbestaan

Dr. Denker. Illustratie: Janneke de Jonge

Wat een klein geluksmoment wanneer er weer een rebus is opgelost! Dr. Denkers Kerstpuzzel was weer een welkome gast tijdens de feestdagen.

Voor velen een opluchting: na de digitale en de Afrikaanse wereld deze keer een wereld die wat dichterbij lag. Wortelt de Nederlandse samenleving niet in het eenvoudige maar o zo arbeidsintensieve boerenbestaan? Het was dus ploegen en ploeteren geblazen voor u als oplosser daarbij comfortabel op weg geholpen door de windmolen en de cirkelmaaier.

Toen begonnen de echte problemen. Vier vakken met daarin k i s r. Goed gelezen leidde dat tot het varken. Via Deventer, jawel de Koekstad en het fraai gevormde gezicht met de ogen op de L kwam u bij de specht uit. Die was makkelijk maar wat voor vogel zat daar nou in? Dat een dwarsbalk in een raampartij een kalf was en VVD, D66 en PvdA samen het kabinet Paars vormden was lang niet iedereen bekend.

Een kwestie van de juiste lettercombinatie

Het woordje AARD (i.p.v. karakter) appen ging wel maar de vis met daarboven ER was weer echt moeilijk en de daaropvolgende Graanzolder ook. De vruchten bij 15 waren toch echt bramen en de groene hond een echte Taks. De strijder bij 19, gehuld in M.E.-kleding was een kwestie van de juiste lettercombinatie, de brouwer van het eiland (Ameland) moest wel even z’n ei kwijt en de vlegel die dorst vooral bij de jongeren minder bekend.

Grote moeite had men ook met het woordje Eng in de kleur roze. Eng. (met punt) had het gemakkelijker gemaakt maar ja er moet wel gepuzzeld worden. De weidesleep is een minder bekend boerenvehikel, de Feiten-Jokker bestaat zelfs helemaal niet behalve dan in de wereld van Dr. Denker. Nr. 28 was ook heel pittig, er stond alleen maar o=i, verder niets.

De boter in het netje werd met vergrootglas erbij bestudeerd. Nummer 30 was ook niet bepaald een inkoppertje. Ook hier was het weer van belang om het vertoonde juist te interpreteren en vooral even naast elkaar te zetten: eerste is G.

Duizenden oplossingen

Een houder met daarin drieën, verwees naar plaatje 3, en het rondje was het symbool voor graad. Ook de vertegenwoordigsters van lichte zeden waren weer aanwezig, ditmaal verenigd in een heuse band. Naar verluidt zat er niet alleen voor hunzelf muziek in. En dan de laatste: waar staat de V? Onderin natuurlijk!

Het was niet eenvoudig dit jaar. Maar uit de duizenden oplossingen en de bijgevoegde commentaren en reacties via Facebook en internet blijkt dat u allen wederom zeer genoten heeft van het raadselachtige boerenleven dat Dr. Denker u voorschotelde.

Ik wil u echt allemaal bedanken voor het enthousiasme waarmee u zich op de puzzel heeft gestort en ik wens u nogmaals een prachtig en prettig 2018 toe. Ook namens mijn hooimeid die overigens net bezig is wat lof te oogsten.

menu