Oplossing voor waddenschilder Busser in zicht

Groningen Seaports ziet mogelijkheden om het conflict met waddenschilder Geurt Busser over een ligplaats in Lauwersoog op te lossen.

Andere ligplaats

Jarenlang lag Busser gratis in de haven van Lauwersoog aan een pier van Rijkswaterstaat. Hij kreeg te horen dat de steiger in een zeer slechte staat verkeert en wordt afgebroken. Voor hem was geen nieuwe plek voorhanden.

De bekende aquarellist uit Warffum krijgt volgende maand waarschijnlijk toch een andere ligplaats aangeboden. Havendirecteur Harm Post wil niet op de zaken vooruitlopen en wacht liever het overleg met de schilder af.

,,Over de condities waaronder Busser in de haven van Lauwersoog kan blijven, moeten we het nog hebben. Het is te vroeg om daar op in te gaan’’, aldus woordvoerster Marie-Lou Gregoire van Groningen Seaports.

‘Eigen boontjes doppen’

Een boze Busser riep vorig jaar de hulp in van de provincie en de gemeente De Marne. Provinciale Staten verzochten gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie) met klem te bemiddelen voor de man die al tientallen jaren fraaie taferelen in het Nederlandse waddengebied vastlegt. Busser die aan de oude pier lag afgemeerd, werd daar niet zonder reden gedoogd. Hij was uitgeweken naar Lauwersoog, omdat zijn vertrouwde haven in Noordpolderzijl was dichtgeslibd.

Een zaak van de provincie, meende de SP. Gedeputeerde Staghouwer oordeelde dat Busser zijn eigen boontjes maar moest doppen. ,,Ik ga niet over ligplaatsen in de haven.’’ Hij schoof de hete aardappel door naar de gemeente die de schilder meedeelde dat hij de normale weg moest bewandelen, net als anderen. ,,Iedereen die betaalt kan ruimte aan de steiger krijgen’’, aldus wethouder Herwil van Gelder.

Stoppen

In maart verklaarde een teleurgestelde Busser tegenover deze krant dat hij overwoog te stoppen met schilderen. Zover komt het niet. Onlangs werd bekend dat de haven van Noordpolderzijl wordt uitgebaggerd.

De kans dat de Warffummer terugkeert naar Noordpolderzijl is volgens hemzelf nihil. ,,Ik steek met mijn boot negentig centimeter diep. Alleen schepen met een maximale diepgang van zestig tot zeventig centimeter kunnen daar terecht.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.