Opluchting op de werkvloer Haren

Medewerkers van de gemeente Haren zijn opgelucht dat de bestuurlijke toekomst van de ‘groene parel’ eindelijk vorm krijgt. Ze waren het politieke getreuzel zat.

Dat melden diverse bronnen in het Harener gemeentehuis. De provincie dwingt Haren het herindelingsgesprek aan te gaan met Groningen en Ten Boer. De brief van de provincie is woensdag op het gemeentelijk intranet geplaatst. Maandagmorgen is er voor de medewerkers een informatiebijeenkomst. Dan wordt uitgelegd wat de gevolgen kunnen zijn van een fusie met Groningen/Ten Boer.

Ofschoon de herindeling niet betekent dat er banen moeten verdwijnen, heeft die wel invloed op het werk van elke Harener medewerker. ,,Toch is er grote opluchting dat er nu eindelijk duidelijkheid is over de toekomst. Er is een gevoel van hoop bij de mensen op de werkvloer’’, zei gisteren een van de ambtenaren.

Onder hen leeft het gevoel dat Haren de afgelopen jaren stil heeft gestaan vanwege de voortdurende discussie over de bestuurlijke toekomst. Eerst was er het besluit zelfstandig te blijven. Toen kwam een herindeling met Tynaarlo om de hoek. Nadat dat op niets was uitgelopen, kwamen er onderzoeken van Berenschot en B&A. Vooral dat laatste bureau oordeelde dat een zelfstandig Haren een riskante onderneming zou worden. Desondanks schoof een meerderheid van de raad dat oordeel aan de kant. Haren zou in juni zelf een rapport aanleveren waarin de kansen voor zelfstandigheid worden opgesomd.

Zover liet gedeputeerde Patrick Brouns het niet komen. Hij vindt dat Haren het gesprek met Stad en Ten Boer aan moet.

De sfeer in het Harener gemeentehuis werd er ondertussen niet beter op. Bronnen maken melding van ruziënde wethouders. Dat kwam deze week aan het licht toen bleek dat wethouder Michiel Verbeek (D66) niet aan de raad meldde dat in het B en W-beraad rondom de herindeling een tweesporenbeleid was afgesproken. Nadat woensdag de ‘dwangbrief’ van de provincie arriveerde in het gemeentehuis, walste burgemeester Pieter van Veen vol over alles en iedereen heen met: ,,Vluchten kan niet meer. Vandaag is Haren haar zelfstandigheid kwijtgeraakt.’’

Met die opmerkingen maakt de burgemeester zich geliefd bij het personeel van de gemeente. ,,Veel mensen zijn blij dat hij nu doorpakt.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.