Opnieuw Kamervragen over professor RUG die betrokken is bij paspoorthandel op Malta

Hoogleraar Dimitry Kochenov in gesprek met Nieuwsuur.

Opnieuw zijn vragen aan de minister gesteld over de betrokkenheid van Dimitry Kochenov, professor aan de RUG, bij de paspoorthandel op Malta.

Via het eiland worden EU-paspoorten verkocht aan dubieuze Russen, Saoudi’s en Libiërs, bleek uit onderzoek van onder meer Nieuwsuur en Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Omdat de resultaten van onderzoek van de RUG uitblijven (zouden eerste kwartaal van 2020 publiekelijk worden gemaakt), zijn opnieuw vragen aan de minister gesteld.

Omtzigt ontdekte onder andere dat vijf mensen, die onlangs een paspoort op Malta kochten, in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk gezocht en vervolgd worden. Omtzigt daarover op Radio 1: ,,Soms voor een boete van meer dan een miljard euro voor economische criminaliteit. Voor dat soort mensen is een Europees paspoort een verzekeringspolis dat ze altijd nog ergens anders naar toe kunnen. Daar is een paspoort niet voor bedoeld.”

RUG-professor belangrijke spil

Verder kwam Nieuwsuur erachter dat de Groningse professor een belangrijke spil is in de door de AIVD fel bekritiseerde paspoorthandel. De hoogleraar Europees Constitutioneel Recht en Burgerschap zou grof betaald krijgen om de Maltese regering van advies te voorzien over de paspoorthandel.

Daarnaast is hij voorzitter van de vereniging die de belangen behartigd van bedrijven die verdienen aan de handel in paspoorten. Al in september 2019 kondigde de RUG een extern onderzoek naar Kochenov aan. Maar daarna bleef het verdacht stil.

Rapport zou in eerste kwartaal verschijnen

Jorien Bakker, woordvoerder van de RUG, zei in januari tegen ons dat het onderzoek naar Kochenov pas in december is gestart – maanden na de schokkende ontboezemingen van Nieuwsuur en Omtzigt. Bakker wist in januari niet hoe lang het onderzoek zou duren en wanneer de uitkomsten bekend zouden worden gemaakt.

Maar minister Van Engelshoven (onderwijs) gaf op 21 januari in antwoorden op de Kamervragen aan dat het onderzoek in het eerste kwartaal van 2020 zou worden opgeleverd. En: ,,De RUG heeft aangegeven dat het rapport van het onderzoek openbaar gemaakt wordt. De verspreiding en mate van openbaarheid is de verantwoordelijkheid van de RUG.” Het eerste kwartaal is intussen verstreken en een rapport ligt er niet.

Kamervragen in januari

Reden voor Kamerleden Omtzigt, Van der Molen (beiden CDA), Leijten (SP), Verhoeven (D66) en Kuijken (PvdA) om opnieuw vragen te stellen aan de minister over dit pijnlijke dossier. In totaal hebben de Kamerleden zeven vragen aan de minister gesteld. Twee vragen springen in het oog: ,,Heeft Kochenov tussen september 2019 en nu nog nevenactiviteiten op het gebied van advisering over de verkoop van paspoorten verricht? En zo ja, welke en hoe beoordelen de RUG en U die activiteiten?” En: ,,Kunt u het rapport dat in het eerste kwartaal zou worden opgeleverd, inclusief de reactie van de onderwijsinspectie aan de Kamer doen toekomen?”

Openbaar of niet?

Een reactie van de minister is er nog niet. De woordvoerder van de RUG zegt dat de rapportage binnenkort verschijnt. ,,Het College van Bestuur bestudeert het onderzoeksrapport en neemt eerdaags een besluit.”

Het is nog maar de vraag of de rapportage openbaar gemaakt wordt. Dat is volgens Bakker allerminst zeker. ,,Dat moeten we nog goed bekijken. Het is een rapport dat in opdracht van de RUG als werkgever is gemaakt over een van onze werknemers, en we zijn wettelijk verplicht de privacy van de medewerker te beschermen.”

De opstelling van de RUG lijkt in te druisen tegen de Wetenschappelijke Codes, zoals die op 1 januari 2018 zijn vastgesteld. Belangrijke principes van de codes zijn: eerlijkheid, zorgvuldigheid, transparantie, onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid.

menu