Opnieuw aardbeving bij Duitse Lastrup

Voor de vierde keer in korte tijd is er een aardbeving geconstateerd in Landkreis Cloppenburg. Deze keer trilde de aarde rondom Lastrup, zestig kilometer over de grens bij Ter Apel.

De grond trilt opnieuw

In de nacht naar donderdag trilde de grond opnieuw. Deze keer was het, met een magnitude van 2,5 raak in Lastrup. Dat heeft het Landesambt fur Bergbau, Energie und Geologie (LBEG), de aardbevingsinstantie in Nedersaksen, donderdag bekend gemaakt.

Epicentrum

Volgens het LBEG heeft de aardbeving waarschijnlijk te maken met de gaswinning in de regio. Het epicentrum van de beving lag in het westelijk gebied van het kleine aardgasveld: Hemmelte, Kneheim en Vahren. Er wordt onderzoek gedaan naar de exacte oorzaak van de beving.

Al drie keer getroffen door aardbeving

In de afgelopen weken is het gebied al drie keer getroffen door een aardbeving. Op 1 oktober werden er twee bevingen geconstateerd met een sterkte van 3,6 en 2,1. Op 28 september trilde de aarde eveneens. Toen was er een trilling van 3,1 op de schaal van Richter. Deze aardbevingen zijn destijds ook geregistreerd door het KNMI. Sinds 1993 zijn er zes aardbevingen waargenomen in de de regio rondom Cloppenburg.

Schade

Volgens de regionale zender NDR vinden de aardbevingen telkens plaats op een diepte van drie kilometer onder de grond. Dat is vergelijkbaar met het Groninger gasveld. Over mogelijke schade aan gebouwen is nog niets bekend. Als er al schade is na een beving moet de Duitse overheid bewijzen dat de schade niet door gaswinning komt. ExxonMobile exploiteert het aardgasveld bij Cloppenburg.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.