Opnieuw geen vervolging wegens gebrek aan bewijs in zaak windmolenactivisme

Protest tegen de komst van windmolens in de Veenkoloniën in 2016 in Muntendam. Foto: Archief/Huisman Media

Het Openbaar Ministerie (OM) trekt de aanklacht in tegen de Emmense Frea F. die meegewerkt zou hebben aan dreigbrieven aan ondernemers en bestuurders die betrokken zijn bij windparken in de Veenkoloniën.

De 66-jarige F. heeft van het OM te horen gekregen dat ze wegens gebrek aan bewijs niet wordt vervolgd. Haar zaak is geseponeerd. De Emmense is geen verdachte meer en laat via een woordvoerder weten dat ze opgelucht maar ook boos is over de beschuldigingen die zijn gedaan.

Boerderij

Tegenwind Veenkoloniën, de overkoepelende organisatie van de actiegroepen tegen de grootschalige windplannen in Noord-Nederland, hield zes jaar lang haar bestuursvergaderingen in de boerderij van Albert en Frea F. Het echtpaar F. stopte in 2017 met haar textielzaak en verkocht de boerderij. Het stel verhuisde naar Emmen. Albert F. is vorig jaar juni overleden.

De vrouw meldde zich destijds op verzoek op het politiebureau en werd toen direct aangehouden. De politie dacht dat zij een rol had gespeeld bij het opmaken en versturen van dreigbrieven. Het Openbaar Ministerie heeft F. een jaar na haar aanhouding per brief laten weten dat het bewijs hiervoor ontbreekt.

Meer afzwakkingen

Al eerder moest het OM aanklachten intrekken tegen twee andere verdachten, Jan H. en Jan Nieboer. Er was te weinig bewijs dat zij zich schuldig zouden hebben gemaakt aan het medeplegen van asbestverspreiding. Ook bleek er onvoldoende bewijs dat H. de Groningse gedeputeerde Fleur Gräper zou hebben bedreigd, waar hij aanvankelijk van verdacht werd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Windmolens
menu