Oppositie Haren wil spoeddebat, college zoekt nieuwe partner

De oppositiefracties van PvdA, ChristenUnie en GroenLinks hebben een spoeddebat aangevraagd over de bestuurscrisis in Haren.  

VVD-wethouder Paula Lambeck (financiën) stapte zaterdagmorgen uit het college nadat haar raadsfractie van standpunt veranderde in de herindelingskwestie: de VDD-raadsleden zijn niet langer tegen maar voor een fusie met Groningen en Ten Boer. 

Het college (VVD, D66, GVH) verloor hiermee de meerderheid in de raad.

Tekst en uitleg

De oppositieraadsleden willen weten dat Lambeck verantwoording aflegt over haar opstappen. Ook vragen ze om opheldering over de commotie die is ontstaan, nadat gisteren opnieuw onderzoeksresultaten van bureau B&A naar buiten kwamen.  De provincie schakelde de onderzoekers in, die voor een tweede maal concluderen de onderzoekers dat de financiële situatie in Haren te penibel is om een zelfstandige toekomst tegemoet te gaan.

Nieuwe partner

Wethouder Michiel Verbeek (D66) laat weten verrast te zijn en ,,een rare dag'' te beleven, maar de keuze van Lambeck te respecteren en accepteren. ,,Het zittende college gaat door en zal maandag de taken verdelen.''  Wel wordt uitgekeken naar een nieuwe collegepartner. Het CDA ligt voor de hand, omdat zijn een zelfstandigheid ondersteunen. 

Verbeek: ,,We hebben een partij nodig die dit standpunt wil ondersteunen en zich er volledig voor zal inzetten. We hebben contact gehad met het CDA, maar we gunnen ze ook even tijd om na te denken.''

De fracties van D66 en Gezond Verstand Haren laten weten dat zij het besluit van Lambeck betreuren maar respecteren. Ze beraden zich op te nemen stappen.

Timing

De bestuurscrisis doet zich voor op een precair moment. Woensdagavond neemt de raad een belangrijk besluit over de bestuurlijke toekomst van de gemeente: stemt de raad voor behoud van zelfstandigheid of een fusie?

,,Woensdag gaat gewoon door'', zegt Verbeek.  Na het raadsbesluit in Haren, is het wachten op het advies dat gedeputeerde Patrick Brouns (CDA) op 28 juni zal uitbrengen aan minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) in de Tweede Kamer, waar de uiteindelijke beslissing valt. 

Verbeek is van mening dat de provincie, mocht ze inzetten op een herindeling, wat uit te leggen heeft. ,,Gedeputeerde Staten mogen nog wel even goed in hun eigen coalitieakkoord lezen. Daar staat in dat een fusie van onderaf moet komen en niet van bovenaf opgelegd.'' 

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.