Oppositie eist debat over Blauwestad

De oppositie in Provinciale Staten heeft tegen de wens van de coalitie een debat afgedwongen over de gang van zaken rond woningbouw in Blauwestad.

Grote vraag is of de regio financieel moet worden gecompenseerd voor de vermeende concurrerende huizenbouw in het Oost-Groningse woon- en watergebied.

De oppositiepartijen PvdA, PVV, Groninger Belang, VVD, Partij voor het Noorden en de Partij voor de Dieren willen weten waar ze met Gedeputeerde Staten aan toe zijn. De provincie is eigenaar van Blauwestad en probeert zoveel mogelijk bouwkavels te verkopen.

Motie

Volgens de regio staat dat op gespannen voet met de leegstand, het aantal onverkoopbare woningen en de dalende bevolkingscijfers in het krimpgebied. Vorige week riepen de Staten in een motie het provinciebestuur op alles in het werk te stellen om de verhouding met de betrokken gemeenten te herstellen. Die relatie staat onder druk sinds het provinciebestuur in een gesprek met Oldambt een miljoenencompensatie bood, maar daar later weer op terugkwam. Een deel van het college van Gedeputeerde Staten bleek niet in gekend in de voorgenomen deal en sputterde tegen.

Provinciale Staten vinden dat de regio niet goed is behandeld. Daarom moet het college alsnog met de gemeenten en specifiek Oldambt om tafel. Dit met de bedoeling om met een compensatieregeling te komen waar alle partijen zich in kunnen vinden.

In Blauwestad worden tientallen huizen gebouwd in een prijscategorie waar alleen in de gemeente Oldambt al driehonderd te koop staan. De regio trapte aanvankelijk hard op de rem. De provincie, die jarenlang verlies heeft geleden op het bouwproject, is blij met de grote belangstelling voor bouwplannen van Geveke en wil het ijzer smeden nu het heet is.

Debat

Bé Zwiers, Statenlid van de Partij voor het Noorden, zegt dat de coalitie ervoor heeft gepleit de zaak verder schriftelijk af te doen. ,,Maar wij willen weten wat de lijn is. Het college wil de regio niet compenseren, maar ondertussen zien we dat gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) met wethouder Hennie Hemmes (SP) van Pekela gesprekken voert over de problemen met winkelcentrum De Helling in Oude Pekela.’’

Ronald Knegt (CDA) ziet het debat van volgende week woensdag niet zitten. ,,Geef het college de kans om met de regio op één lijn te komen. Als je vervolgens hoort dat het niet loopt, is er alsnog genoeg gespreksstof voor een debat in de Staten.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.