Het beeld van Groningen: Oprukkende industrie

Spelende kinderen op het schoolplein tussen Oterdum en Heveskes. Foto: Archief Persfotobureau D. van der Veen, Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: Oterdum en Heveskes.

Naast de ingang van de school, die op de grens tussen Oterdum en Heveskes staat, hangt een bordje met de tekst ‘behandel de dieren met zachtheid; spaar de vogels’. Wie zich vervolgens omdraait, ziet aan de andere kant van het schoolplein Aluminium Delfzijl (Aldel) oprukken. Groter kan het contrast bijna niet zijn.

Deze foto wordt gemaakt in maart 1967, de school heeft dan nog 20 leerlingen. Veel huizen in de dorpjes staan leeg, de bewoners hebben hun heil elders gezocht. En ook de school zal verdwijnen. Het Havenschap Delfzijl koopt de grond in de omgeving op voor industrie. Op 9 maart wordt een ceremoniële paal de grond in geheid die het startsein geeft voor de uitbreiding van Aldel, waarmee de productie kan worden verdubbeld naar 72.000 ton per jaar. De nieuwe loods wordt maar liefst 730 meter lang. Ondertussen worden plannen gemaakt voor een derde hal.

En zo verdwijnen de dorpjes Oterdum, Heveskes en de landelijke omgeving langzaam van de kaart. Niet alle voor de industrie gereserveerde grond wordt uiteindelijk benut. Maar het schoolplein met spelende kinderen is dan allang verdwenen.

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Het beeld van Groningen