Jongeren die woensdagochtend een eindexamen moesten maken, kunnen extra stress hebben ondervonden door de hevige aardbeving. Dat stelt RUG-onderzoeker Elianne Zijlstra.

Groningse jongeren die al nerveus waren voor hun examen, stonden vanochtend in een vrij chaotische situatie op. In veel gevallen werden ze niet wakker van hun wekker, maar van een trillend bed. Ouders die het huis controleren op nieuwe schade. Of misschien zelf angstig zijn en daardoor hun kinderen niet gerust kunnen stellen.

Concentratieproblemen

,,Een aardbeving levert, net als examens, stress op. En stress versterkt gevoelens die je al hebt. Dit kan leiden tot concentratieproblemen."

Zijlstra deed eerder onderzoek naar de ontwikkeling van kinderen die opgroeien in het aardbevingsgebied.

Resultaten afwachten

De hamvraag is: moet er rekening gehouden worden met de jongeren uit het bevingsgebied bij de beoordeling van de examens?

,,Het is te vroeg om daar iets over te zeggen", zegt Zijlstra. ,,Daarvoor moeten we de resultaten afwachten."

,,Ik las net een reactie van een moeder die vertelde dat ze wel aan het werk was gegaan, maar haar hoofd er niet goed bij kon houden. Daar kunnen jongeren natuurlijk ook last van hebben."

Erken de beving

Ze zegt dat het belangrijk is dat scholen er aandacht aan besteden. Niet te veel, dat kan averechts werken.

,,Maar jongeren en kinderen moeten weten dat het oké is als ze hier een beetje door van slag zijn. Scholen moeten dat erkennen."

Nergens last van

Zijlstra benadrukt dat dit niet voor iedereen het geval is. Sommige jongeren die meededen aan het onderzoek gaven aan dat zij helemaal geen last hadden van de bevingen. ,,Mogelijk hebben zij dus ook van deze beving geen extra stress gehad."

Woensdag stonden onder meer talen op het programma (Spaans, Turks, Arabisch, Frans en Fries), maatschappijwetenschappen en het vak Tehatex.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen