Opstandige huurders Appingedam willen verder met Alders als regisseur

Twaalf woningen in de wijk Tjamsweer in Appingedam worden mogelijk toch gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Daarover hebben de bewoners nieuwe afspraken gemaakt met woningcorporatie Marenland.

Daarover hebben de bewoners nieuwe afspraken gemaakt met woningcorporatie Marenland.

De huizen aan de Prinsesseweg behoren tot de 75 huurwoningen in Appingedam die zouden worden versterkt in het kader van een proefproject. Na de kinderziektes waarmee dat gepaard ging bij de eerste huizen in de wijk Opwierde-Zuid werd de operatie opgeschort.

Alsnog over naar NCG-programma

Ook de huurders aan de Prinsesseweg hebben er geen vertrouwen meer in. Zij eisen nieuwe, duurzame huizen en weigeren te tekenen voor versterking van hun huidige woning. Die kwestie lijkt nu opgelost: de huurders gaan alsnog over naar het inspectieprogramma van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders.

Daarmee komt sloop mogelijk alsnog in beeld. Tot dusver was dat geen optie omdat deze ‘pilot-huizen’, volgens een afspraak die de NAM in 2015 maakte met de wooncorporaties in aardbevingsgebied, versterkt en verduurzaamd moeten worden.

Onduidelijk wanneer werk nu begint

Marenland wil ‘om meerdere redenen’ niet slopen en nieuwbouwen en stelde de bewoners daarom voor de keus: versterken volgens de bestaande plannen of alsnog in de pijplijn voor het inspectieprogramma van NCG Alders. Een meerderheid van de huurders kiest voor dat laatste.

Wat daaruit rolt en wanneer de Prinsesseweg aan de beurt komt voor inspectie is onduidelijk, laat staan wanneer het werk uiteindelijk begint. ‘Huurbaas’ Marenland gaat daarover in gesprek met de NCG. Ondertussen worden de al getroffen voorbereidingen voor de versterking teruggedraaid en wordt het regulier onderhoud aan de huizen hervat.

Nog 41 huurders in gesprek

Na het akkoord praat Marenland in de wijk Opwierde-Zuid nog met 41 huurders over een herstart van het versterkingswerk. Alle deze huizen zouden al voor de kerst aardbevingsbestendig worden gemaakt, maar de operatie werd stilgelegd na een ongelukkige start en klachten van huurders over bouwfouten en haastwerk bij de eerste huizen die op de schop gingen.

In totaal worden in Opwierde-Zuid de komende jaren een kleine vierhonderd woningen worden aangepakt, waarvan 230 koophuizen en de rest huur. Deels worden ze versterkt, maar vooral oudere woningtypes maken plaats voor nieuwbouw. De operatie is inmiddels in volle gang. Door de hele wijk wordt gebouwd en gebroken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.