Opvang Beerta mogelijk eerder ontmanteld

Als de instroom van vluchtelingen in de noodopvang Beerta laag blijft, wordt deze opvang eerder ontmanteld dan afgesproken. Dat heeft het COA de gemeente Oldambt aangegeven.

De noodopvang sluit sowieso in maart 2017. Dat is de afspraak tussen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (coa) en de gemeente Oldambt. Beide partijen zijn een contract voor een jaar overeengekomen.

Op dit moment verblijven echter ongeveer tweehonderd vluchtelingen in de noodopvang bij Blauwestad, terwijl er plaats is voor duizend mensen. Al enige tijd gaat het verhaal dat de noodopvang deels wordt ontmanteld. Geruchten die tot voor kort naar het land der fabelen werden verwezen.

‘Units verhuizen’

Afgelopen week werd bekend dat Heerenveen een asielzoekerscentrum (azc) voor vijfhonderd mensen krijgt. Het is de bedoeling dat het azc eind van dit jaar, op z’n laatst begin volgend jaar wordt geopend.

,,Als in Beerta tegen die tijd nog steeds enkele honderden vluchtelingen onderdak hebben, dan gaan we units, voor vijfhonderd personen, naar Friesland verhuizen”, bevestigt Henk Wolthof, rayon manager coa in Noord-Nederland. ,,Het is toch zonde dat die units leeg blijven staan. Is er wel sprake van een forse instroom, dan blijft alles bij het oude in Beerta.”

Verhuizing van de units is aan de orde, omdat Oldambt recent voor twee azc’s voor vijfhonderd vluchtelingen heeft gekozen. Eerder was het de bedoeling om duizend vluchtelingen op een azc aan de Udesweg in Winschoten te huisvesten. Daar stak de raad van de gemeente Oldambt een stokje voor.

Twee azc’s

Oldambt kiest voor twee azc’s voor vijfhonderd vluchtelingen. Het komend half jaar gaat Oldambt op zoek naar een tweede locatie. Als die keuze is bepaald en de bouw kan daadwerkelijk van start, gaat het coa nieuwe units aanschaffen. ,,Dat zijn units van hetzelfde type”, zegt Wolthof.

Het coa heeft inmiddels al een huurovereenkomst met de eigenaar van het grond aan de Udesweg waar het azc volgend jaar moet verrijzen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.