Opzeggen leidt tot hommeles in Vredekerk Hoogezand

Vrijwilligers van De Vredekerk in Hoogezand zijn boos en teleurgesteld dat ze uiterlijk in 2019 hun populaire wijkcentrum ontruimd moeten hebben.

Woningcorporatie Lefier, eigenaar van het ontmoetingscentrum in de Hoogezandster wijk Gorecht-West, heeft de gebruikers laten weten dat de kerk uiterlijk 2019 ontruimd moet zijn. In het kader van de nieuwe woningwet mogen corporaties geen leefbaarheidsprojecten meer ondersteunen.

Wijkontmoetingscentrum

De Vredekerk heeft zich de voorbije jaren ontwikkeld tot hét wijkontmoetingscentrum voor de probleemwijk Gorecht-West. Stichting Baanvak voert er re-integratietrajecten uit door mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

In het ontmoetingscentrum vinden tal van sociale activiteiten plaats: van eten voor alleenstaanden tot benefietdiners, van dagbesteding tot jeugdsoos.

Ook Baanvak zelf blijven veranderingen niet bespaard. De re-integratie organisatie gaat samenwerken/fuseren met WerkPro in de stad Groningen. WerkPro is een grotere speler in de markt en kan betere voorwaarden bedingen in de zorgwereld dan het relatief kleine Baanvak.

Onrust

Onder de talrijke vrijwilligers en gebruikers van De Vredekerk zorgt het aangezegde einde voor veel onrust. De gebruikers van het pand kunnen niet begrijpen dat ze door een wijziging van de wet op straat komen te staan, als gevolg waarvan hun Vredekerk straks ongebruikt staat te verpauperen.

Gehoopt wordt op een nieuwe locatie in de wijk Gorecht-West, zoals de dependance van het kunstencentrum van ’t Kielzog aan de Thorbeckelaan, of een van de schoolgebouwen die de komende jaren door fusies leeg komen te staan.

Geen conclusies

Een woordvoerder van Lefier bevestigt dat de gebruikers van De Vredekerk te verstaan is gegeven dat het over een paar jaar over en uit is, maar wil daar nog geen conclusies aan verbinden. ,,Er moet nog onderzocht worden wat de consequenties zijn of we kunnen helpen bij het zoeken naar een nieuwe locatie en wat Lefier vervolgens met de kerk wil.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.