Orde van Advocaten tegen spreekuurrechter

Advocaten moeten niet meedoen aan de Spreekuurrechter waarmee de rechtbank Noord-Nederland per 1 oktober wil beginnen.

Dit zegt Rob Geene, de deken van de Orde van Advocaten. Met het spreekuur wil de rechtbank op een eenvoudige, goedkope en snelle wijze geschillen tussen burgers beslechten.

In strijd met de Advocatenwet

Een van de regels is dat partijen geen advocaten inschakelen tenzij de partijen dat anders willen. Geene zegt voorstander te zijn van laagdrempelige rechtspraak, maar als je advocaten buitenspel zet, morrel je aan de wortels van de rechtstaat. ,,Dat mag niet en dat kan niet’’, vindt Geene.

De deken die de advocatuur in Noord-Nederland vertegenwoordigt, heeft een brief ‘op poten’ naar het gerechtsbestuur gestuurd waarin hij de bezwaren uiteenzet. De regels rond het spreekuur zijn volgens Geene in strijd met de Advocatenwet.

Spreekuurrechter

Een tweede bezwaar is dat zaken alleen op het spreekuur in behandeling worden genomen na een doorverwijzing door het Juridisch Loket of de rechtsbijstandsverzekeraars Das en Univé. Geene schrijft in zijn brief dat het ondenkbaar is dat in een zichzelf respecterende rechtstaat rechtzoekenden zich moeten aansluiten bij een commerciële marktpartij alvorens toegang te krijgen tot de rechter.

In de brief aan het rechtbankbestuur dringt de deken erop aan dat de invoering van de Spreekuurrechter wordt opgeschort. De rechtbank heeft in een eerste reactie aan Geene laten weten de bezwaren onder de aandacht te brengen van de spreekuurrechters.

Protocollen, ellenlange procedures en hoge kosten

Het spreekuur is een initiatief van Ton Lennaerts, rechter in Assen. Volgens hem is de afstand tussen de burger en de rechtspraak te groot als gevolg van protocollen, ellenlange procedures en hoge kosten. Daardoor belanden veel geschillen niet bij de rechter. Zaken die in aanmerking komen zijn onder meer burenruzies, ontslagkwesties en schadezaken. De Raad voor de Rechtspraak subsidieert de pilot die een jaar moet gaan duren.

Het gerechtsbestuur heeft laten weten twee weken nodig te hebben om inhoudelijk te reageren op de bezwaren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.