Het bestuur van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) is een tuchtrechtelijk onderzoek gestart tegen hun lid, hoogleraar belastingrecht Ruben Freudenthal. Het OM legde de hoogleraar afgelopen week een strafbeschikking van 50.000 euro op wegens het opzettelijk verstrekken van onjuiste informatie aan de Belastingdienst.

Waarschijnlijk zal nog deze week besloten worden of hem een waarschuwing, berisping, schorsing voor zes maanden of een ontneming van het NOB-lidmaatschap boven het hoofd hangt.

Het tuchtrechtelijk onderzoek wordt bevestigd door een woordvoerster van de NOB. „Het bestuur komt vandaag of morgen bijeen om de zaak te bespreken. Zolang het onderzoek loopt, doen wij verder geen mededelingen. Na afronding van het onderzoek zal het betreffende lid op de hoogte worden gesteld. Dat zal naar verwachting op korte termijn zijn”, aldus Eefje Simpelaar van de NOB.

Opzettelijk onjuiste informatie

Hoogleraar Freudenthal, in het dagelijks leven partner bij Mazars Accountants en Adviseurs, kwam afgelopen week in het nieuws, doordat het OM bekend maakte hem een strafbeschikking van 50.000 euro opgelegd te hebben. In een boekenonderzoek zou de hoogleraar opzettelijk onjuiste informatie hebben verstrekt aan de Belastingdienst over de administratie van een maatschap waarmee hij samen met een partner vastgoed beheerde.

Naar aanleiding van de strafbeschikking Freudenthal beëindigde met ingang van deze week zijn onderwijsfunctie bij de RUG, na overleg met het universiteitsbestuur.

'De eer en waardigheid van het beroep aantasten'

Volgens de NOB-woordvoerster is het tuchtrechtelijk onderzoek direct na de oplegging van de strafbeschikking door het OMN gestart. NOB-leden zijn verplicht om melding te maken van boetes en schikkingen en dienen daarbij zelfs afschriften van stukken uit het procesdossier te verschaffen. Of het bewuste misdrijf of overtreding iets te maken heeft met de belastingadviespraktijk, doet daarbij niet ter zake.

Volgens de statuten van de NOB dienen leden zich ’ook in andere hoedanigheden, bijvoorbeeld in privé of als bestuurslid van een sportvereniging, overeenkomstig de eer en waardigheid van het beroep van belastingadviseur gedragen’, want ’ook andersoortige misdrijven kunnen immers de eer en waardigheid van het beroep aantasten.’

Tuchtklacht

Na het onderzoek van het NOB-bestuur wordt besloten of er eerst nog een tuchtklacht tegen Freudenthal ingediend zal worden, of dat het bestuur hem al direct het lidmaatschap ontneemt.

Mazars Accountants en Adviseurs laat weten geen reactie te geven op de strafbeschikking van haar partner. „Wij geven geen commentaar”, mailt Jolanda Voolstra, verantwoordelijk voor communicatie bij Mazars.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
belastingen