De werkplaats is een bloemenzee. Freddy Riddering ligt opgebaard tussen zijn geliefde draaiorgels. Aan het hoofd het oude draaiorgel waaronder hij als kind zo vaak lag te slapen. De pater familias van de kermisfamilie uit Garmerwolde overleed afgelopen zondag op 86-jarige leeftijd.

Zijn vader en moeder begonnen het kermisbedrijf met de aankoop van een cakewalk en draaiorgel in 1929. ,,Ze kochten de attracties in Sittard. In die tijd moet het een hele onderneming zijn geweest ze hier te krijgen’’, zegt Herman Riddering, zoon van Freddy.

Met de aanwinsten ging het echtpaar de kermis op. De cakewalk met dansende bruggen en rollende band werd een begrip in Groningen.

loading

Kleine Freddy sliep in een kistje onder het pierement

Het echtpaar Riddering woonde met de jonge Freddy op een schip. Met de attracties aan boord trokken ze het hele land door, van kermis naar kermis.

Als de attractie eenmaal was opgebouwd, was kleine Freddy vaak moe en jengelig. Zijn ouders legden hem dan in een kistje onder het draaiorgel. Daar lag hij heerlijk te slapen. Vaak werd hij pas wakker als de kermis dichtging en de vrolijke klanken van het pierement verstomden.

Met molenaarsdochter Tiny uit Garmerwolde stichtte Freddy zijn eigen gezin. Ze woonden eerst in Groningen, maar streken begin jaren zestig met zoon Herman en dochter Jeanette neer in Garmerwolde. Om er nooit meer te vertrekken. In een loods naast het huis aan de Grasdijkweg werd de werkplaats ingericht, Freddy’s domein.

Oliebollenkramen en draaimolens

Freddy was een kermisman in hart en nieren. Zijn specialiteiten: draaiorgels, draaimolens en de oliebollenkraam. Al veertig jaar lang staat de laatste drie maanden van het jaar een kraam van Riddering in het centrum van Haren. En bij het UMCG in Groningen staat er ook al jaren een in november en december.

Met Tiny en de kinderen trok hij van kermis naar kermis met draaiorgels en -molens. Met een van de draaiorgels en een partij orgelboekjes ging hij ooit naar Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië.

De Fledderbosch, genoemd naar de streek waar ze wonen in Garmerwolde, is relatief klein en dus makkelijker mee te nemen, ,,Daar heeft hij twee keer tien dagen staan spelen’’, vertelt Herman. ,,Hij was ingehuurd door de Nederlands Ambassade. Er was een feest en het draaiorgel is natuurlijk een typisch Nederlandse attractie.’’

loading

Verhuurbedrijf met kermisattracties

Toen Freddy ouder werd namen de kinderen - Herman met echtgenote Lianda en Jeanette met echtgenoot Tonny - het kermisbedrijf over. Naast het kermisleven begon de jonge generatie ook een verhuurbedrijf met attracties als reuzenraden en caroussels. Ze wonen allemaal in Garmerwolde, vlakbij hun ouders.

Freddy bleef ook op hogere leeftijd actief. Met zijn draaiorgels was hij in te huren voor feesten en festivals en hij speelde de oude liedjes ook graag voor ouderen in woonzorgcentra. Het liefst met zijn Fledderbosch. Als hij aankwam speelde hij steevast het bekende lied van Wim Sonneveld: Daar is de orgelman .

loading

De Fledderbosch: bekende aria’s en deuntjes

Met zijn vrolijke muziek, aria’s en deuntjes die iedereen kent, maakte hij een feest van verjaardagen en partijen. Hij genoot en zijn publiek genoot. Zoon en schoonzoon, die hem vaak vergezelden, sloegen het gebak meestal af. Ondeugend als hij was, greep Freddy dan zijn kans. ,,Die taartjes mogen wel bij mij op het bordje.’’

Tot enkele jaren geleden was Opa Freddy nog van de partij bij het oliebollen bakken. En hij toonde nog altijd veel belangstelling in het kermisprogramma en - ook niet onbelangrijk - in de verdiensten. Zijn draaiorgels staan nog altijd in de werkplaats bij het huis. Ze doen het allemaal nog en worden ook nog regelmatig gebruikt.

Opgebaard in zijn eigen werkplaats

De laatste jaren sukkelde hij met zijn gezondheid. maar Opa Freddy genoot nog altijd van zijn attracties. Dan ging hij in de werkplaats lekker in zijn eentje op een bankje zitten, genieten van de oude melodieën. De laatste weken ging hij hard achteruit en zondag werd de grote kermisman voor altijd stil.

Tot de uitvaart ligt Freddy Riddering opgebaard tussen zijn geliefde draaiorgels in de werkplaats. Familie en vrienden kunnen daar tot en met vrijdag afscheid nemen (van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur), met in achtneming van de coronamaatregelen.

loading

Orgelmuziek op uitvaart

De uitvaart is zaterdag, noodgedwongen in besloten kring. De nabestaanden stellen een erehaag op prijs bij het vertrek van de rouwstoet zaterdag om 9.30 uur.

De Fledderbosch gaat mee, op de plechtigheid zal louter orgelmuziek klinken. Zoals een van Opa Freddy’s favorieten: Hör’ mein Lied, Violetta!

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aanrader van de redactie