Forum voor Democratie wordt nog verder uitgedund in de Groninger Staten. De al maanden vacante zetel van de partij in het provinciebestuur wordt ingenomen door oud-partijwoordvoerder Jeroen de Vries, die in 2019 overstapte naar de Groep Otten.

Van de vijf zetels waarmee FvD zijn debuut maakte na de Statenverkiezingen van 2019, blijven er daardoor nog maar twee over. Statenleden Robert Pestman en Henk Marquart Scholtz stapten na de ophef rond partijleider Thierry Baudet begin dit jaar over naar respectievelijk Code Oranje en Ons Groningen, terwijl Eddy Kuiper al vorig jaar uit de fractie werd gezet wegens aanhoudende absentie maar pas in februari formeel ontslag nam.

Geen andere kandidaten meer beschikbaar op FvD-kieslijst 2019

Voor de invulling van Kuipers zetel blijkt de spoeling dun. De eerst aangewezen kandidaat op de kieslijst van 2019 is op plek nummer 6, Rob Camies. Hij is echter al Statenlid in Drenthe, evenals de nummers 7 en 8 Jan Willem Drukker en Harry Omlo. Bovendien zijn alledrie overgestapt naar JA21. Datzelfde geldt voor nummer 9: Europarlementariër Rob Rooken.

En dus blijft de nummer 10 als laatste op de kieslijst over: Jeroen de Vries, voormalig FvD-woordvoerder en huidig Eerste Kamerlid voor de Groep Otten. Anders dan de overige kandidaten heeft hij aangegeven wél beschikbaar te zijn, zegt woordvoerder Jan van Dijken van het centraal stembureau in Groningen. Bovendien is de Amsterdammer bereid te voldoen aan de plicht om als Statenlid in de provincie Groningen te wonen.

Kieswet biedt geen grond om installatie voor andere partij te blokkeren

Daarmee is de weg vrij voor De Vries: zijn installatie staat op de agenda in de Statenvergadering van woensdag, bevestigt de griffie. De Vries bezet zijn zetel als eenmansfractie namens de Groep Otten. Als zijn ‘geloofsbrieven’ worden goedgekeurd, en dat lijkt een formaliteit, zijn er volgens het stembureau geen wettelijke gronden om zijn benoeming te blokkeren. Met zijn komst groeit het aantal partijen in de Groninger Staten naar zestien.

Volgens de Kieswet maakt iedereen op de kieslijst aanspraak op een zetel als alle voorgaande kandidaten zijn afgestreept. Of zij inmiddels actief zijn voor een andere partij dan waarvoor ze zijn verkozen, speelt daarbij geen rol. Alleen als ook De Vries voor de eer zou bedanken, is er sprake van ‘lijstuitputting’ en mag FvD kandidaten van buiten de lijst voordragen.

Oud-partijgenoten zijn niet blij: ‘Dit is op zijn minst niet heel kies’

De Statenfractie van FvD is zacht gezegd niet blij met de komst van de oud-partijwoordvoerder, reageert Statenlid Daniël Osseweijer mede namens fractieleider en enig overgebleven fractiegenoot Bart van der Werf. ,,Zetelroof mag je het niet noemen want de Kieswet staat dit kennelijk toe. Maar hij is natuurlijk wel verkozen onder de vlag van FvD. Dan is het op zijn minst niet heel kies om die zetel te claimen voor een heel andere partij.’’

De Vries zelf geeft geen toelichting op zijn aanstaande installatie in de Staten. De geboren en getogen Groninger (50 jaar, en inmiddels de helft van zijn leven inwoner van de hoofdstad) reageerde de afgelopen dagen niet op herhaalde verzoeken per mail en voicemail van Dagblad van het Noorden om een reactie.

Gekozen volksvertegenwoordigers FvD waaieren alle kanten uit

Voor Forum voor Democratie zijn de druiven zuur. De partij heeft zijn gekozen volksvertegenwoordigers alle kanten zien uitwaaieren in de nasleep van de breuk tussen Thierry Baudet en Henk Otten en de controverse over vermeende nazisympathieën. Ze hebben hun zetels meegenomen naar nieuwkomers als JA21, Code Oranje en Ottens GO.

,,Zulke partijen hebben nu in één klap een stevige positie in de schoot geworpen gekregen in het landelijk en regionaal bestuur’’, zegt Osseweijer. ,,Dat hoort er kennelijk bij als je een jonge snelgroeiende partij bent.’’ Hij vermoedt ook bij De Vries strategische overwegingen achter zijn entree in de Groninger Staten. ,,Het is ook een imagodingetje: het staat goed als je als nieuwe partij kunt zeggen dat je overal in het land bestuurlijk vertegenwoordigd bent.’’

‘Komt hij voor Groningen, of alleen om hier een stoel te bezetten?’

Op veel goodwill bij zijn oud-partijgenoten hoeft De Vries niet te rekenen. ,,Wij zitten er niet op te wachten dat zo’n figuur straks in de Staten gaat zitten’’, zegt Osseweijer. ,,Misschien ook nog naast ons in de bankjes. We zijn heel nieuwsgierig of hij veel tijd en energie in Groningen gaat steken, of hier alleen maar een stoel komt bezetten. Hij heeft er ook nog zijn werk naast in de Eerste Kamer en voor de partij. Dat wordt nog druk voor die meneer.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen