Oud-Groninger mogelijk hoofd CIA

Pete Hoekstra (63) wordt door The New York Times genoemd als mogelijk nieuwe directeur van de CIA.

De oud-Groninger is een van de drie gegadigden voor deze prominente functie. Hoekstra is een partijgenoot van Trump en had in de week voorafgaand aan de verkiezingen nog een onderhoud met hem in diens campagnevliegtuig. Ze spraken over het buitenlandse veiligheidsbeleid van de Verenigde Staten, vertrouwde hij Dagblad van het Noorden toe.

Republikein

Pete - ‘Cornelius’ - Hoekstra is in 1953 geboren in de stad Groningen. Op 3-jarige leeftijd emigreerde hij, zoals veel noordelingen in die tijd, met zijn ouders naar de Verenigde Staten. De bakkerszoon maakte carrière bij kantoormeubelenmultinational Herman Miller. Daarna zat hij namen de Republikeinse Partij 18 jaar in het Congres. Vier geleden was hij kandidaat om senator van Michigan te worden, maar hij behaalde net te weinig stemmen.

Tegenwoordig is Hoekstra, die woont in het plaatsje Holland (Michigan), ‘president’ van Hoekstra Global Strategies. Het bedrijf houdt zich bezig met het bestuderen van de dreiging die uitgaat van de radicale islam. Op de Republikeinse Conventie in juli trad hij op eigen initiatief toe tot het campagneteam van Trump. ,,Ik sta volledig tot zijn beschikking’’, liet hij in deze krant weten.

Belangrijkste functies

In de zondageditie van The New York Times stond een lijst met vijftig kandidaten voor de belangrijkste functies in de toekomstige regering van Trump, verdeeld over diverse ministeries en instellingen. Er staan bekende namen op als Newt Gingrich, Reinice Priebus, Stephen Bannon en Rudy Giulini. Hoekstra wordt samen met Michael Flynn en Mike Rogers genoemd als voornaamste kanshebber om John Brennan op te volgen, die in 2013 door Obama is benoemd.

De CIA (Central Intelligence Agency) is de buitenlandse inlichtingendienst van de Verenigde Staten. De CIA werd op 18 september 1947 opgericht door president Harry Truman. De instelling is verantwoordelijk voor het verkrijgen en analyseren van informatie over regeringen, bedrijven en personen.

Staatsgrepen

De CIA kan bogen op een roemruchte geschiedenis. Onder directeur Allen W. Dulles kwamen er geheime spionagemissies in Oost-Europa, de Sovjet-Unie en China. De dienst was ook betrokken bij talrijke staatsgrepen en invallen in andere landen om de belangen van de VS veilig te stellen. Vele ervan liepen uit op een mislukking. Het is de CIA ook verweten dat deze de aanslagen op 9/11 niet heeft zien aankomen. Tegenwoordig oefent de Amerikaanse regering meer toezicht uit op het reilen en zeilen van de CIA.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.