Oud-Kamerlid Bonno Spieker, man van de werkvloer

Oud-Kamerlid Bonno Spieker uit Delfzijl behartigde jarenlang de belangen van de regio in Den Haag. Hij overleed vorige week op 81-jarige leeftijd.

Bonno Spieker gold als een sociaal-democraat van de oude stempel. Vanwege zijn voeling met ‘de werkvloer’ werd hij in 1977 uitverkoren de PvdA te vertegenwoordigen in de Tweede Kamer. Daar zou hij zich met een korte onderbreking zeventien jaar inzetten voor onder meer het regionaal beleid. Vorige week overleed de geboren Delfzijlster op 81-jarige leeftijd.

Spieker had al een carrière achter de rug toen hij op het Binnenhof zijn entree maakte. Na de Lagere Technische School had hij gewerkt als onder meer machinist op de kustvaart en operator bij AkzoNobel, waar hij uiteindelijk vrijgesteld secretaris van de Ondernemingsraad werd. Het politieke handwerk leerde hij in de Provincie Staten van Groningen, waar hij van 1974 tot 1978 lid van was. Toen de PvdA onder leiding van Joop Den Uyl in 1977 met een eclatante verkiezingsoverwinning 53 Kamerzetels verwierf, was één daarvan voor de in Wagenborgen woonachtige Spieker

In de Tweede Kamer was hij woordvoerder sociale zaken en economische zaken. Daardoor had hij bemoeienis met het regionale beleid en kon hij zich inspannen voor het Noorden. Hij bemoeide zich ook met de gemeentelijke herindeling, onder meer die van Oost-Groningen die in 1990 werd ingevoerd.

Na het overlijden van Den Uyl sprak Spieker immer met een vleugje heimwee over de tijd dat de oud-premier de PvdA aanvoerde. Hij werd gerekend tot de linkervleugel van zijn fractie. Met een minderheid stemde hij tegen de deelname van Nederland aan de Olympische Spelen in Moskou in 1980. Met onder anderen de fractiegenoten Piet de Visser en Frans Moor worstelde hij begin jaren negentig met de voorstellen van het kabinet Lubbers-Kok om te snijden in de hoogte en de duur van de WAO. Anders dan zijn geestverwanten besloot hij de PvdA trouw te blijven.

Na zijn jaren op het Binnenhof was Spieker nog vier jaar lid van de gemeenteraad van Delfzijl. Op die jaren blikte hij later met beduidend minder genoegen terug dan op zijn tijd in Den Haag. De laatste jaren woonde hij in verzorgingstehuis Vliethoven in zijn geboorteplaats.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.