Burgemeester Anno Wietze Hiemstra van Aa en Hunze, de oud-burgemeester van Appingedam, gaat als informateur het nieuwe gemeentebestuur van de gemeente Eemsdelta vormen.

„U kent hem allen en hij kent het gebied en de uitdagingen en de problemen goed”, legde Annalies Usmany-Dallinga van Lokaal Belang Eemsdelta uit. Haar partij mocht de informateur kiezen. Usmany-Dallinga heeft als wethouder met Hiemstra samengewerkt toen hij nog burgemeester was van Appingedam.

De benoeming van de informateur werd vrijdag bekendgemaakt tijdens het duidingsdebat met de beoogde fractievoorzitters. Zij zijn blij met de keus voor de burgemeester als informateur. „Deze naam schoot een paar weken geleden ook door mijn hoofd”, zei Bé Schollema (PvdA). „Prima keus”, voegde Eduard Mulder (VVD) toe.

Politiek voeren met de poten in de klei

Nu de verkiezingsstorm is gaan liggen, is het voor de partijen tijd om de strijdbijl te begraven en samen te gaan werken. Naast de benoeming van Hiemstra, bespraken de zetelwinnaars daarom ook de koers die ze samen willen gaan varen als gemeente.

Daarover passeerden heel wat ideeën de revue. Samengevat: politiek voeren met de poten in de klei, in samenspraak met de burgers en met kennis van het hele gebied. De nieuwe gemeente telt straks dertig dorpen en ruim 45.000 inwoners. De partijen willen ervoor zorgen dat die inwoners zich gekend voelen. „Als wij over 5 jaar de inwoners vragen op ons te stemmen, moeten ze weten wie er zitten en dat er naar ze geluisterd is”, vatte Meindert Joostens (ChristenUnie) samen.

Uitslag van de verkiezingen

De uitslag van de verkiezingen is vrijdag definitief vastgesteld. Lokaal Belang Eemsdelta is met maar liefst elf zetels de allergrootste partij. PvdA staat met vijf op twee. CDA, VVD en ChristenUnie hebben er drie. GemeenteBelangen Eemsdelta en GroenLinks hebben beide twee zetels binnengesleept. De gemeenteraad wordt opgebouwd uit deze zeven partijen. De JongerenPartij Eemsdelta, D66 en de Seniorenpartij Eemsdelta doen niet mee. Zij kregen te weinig stemmen.

De beoogde fractievoorzitters stonden tijdens het duidingsdebat ook even stil bij de opkomstpercentages van de verkiezingen. De opkomst van de verkiezingen was tegen alle verwachtingen niet historisch laag. In totaal maakte 44 procent van de kiesgerechtigde inwoners de tocht naar de stembus.

De gemeenteraad van de nieuwe gemeente Eemsdelta telt 29 zetels. Delfzijl, Appingedam en Loppersum fuseren op 1 januari 2021

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Eemsdelta