Oud-directeur slachthuis schenkt twee nieuwe klokken aan St. Jozef-kathedraal Groningen

Pastoor Rolf Wagenaar. Foto: Archief DvhN

De St Jozef-kathedraal in Groningen krijgt twee nieuwe klokken. De gulle gever is Rieks Kroon (68), oud-directeur van het slachthuis van Groningen.

De klokken wegen 1400 en 700 kilo en hebben een diameter van 1,35 en 1,03 meter. Ze dragen de doopnamen van Kroons kinderen, te weten Petrus Josephus Hendrikus en Anna Maria Theresia. Met de gift telt de dronkemanstoren - zo luidt de bijnaam van de toren - zes klokken waardoor op hoogtijdagen met gemak het Gloria of het Te Deum geluid kan worden.

Ontkerkelijking

Volgens pastoor Rolf Wagenaar van de katholiek kerk is het uniek dat er in deze tijden van ontkerkelijking klokken worden bijgezet. Het is een dure grap en een immense klus, zegt Wagenaar die blij is met de gift. ,,Een stad zonder klokken is een dode stad.’’

Kroon wilde de klokken cadeau doen aan de Sint Jozefkerk omdat hij zijn leven lang nauw betrokken is geweest bij de kathedraal uit 1887. Hij kerkt er sinds zijn geboorte en hij zat er 12 jaar in het bestuur. ,,Ik wilde iets terug doen voor de kerk die mij zo veel wijsheid en overzicht in het leven heeft bezorgd.’’

Klok als boodschapper

Bovenal schenkt hij de klokken ter meerdere eer en glorie van God. ,,Je bent van God afhankelijk’’, zegt hij. Hij noemt de symbolische waarde van de klokken. ,,De klok is geen ding maar een schepsel dat dient als boodschapper tussen hemel en aarde. De klok gaat breed bijdragen aan het welzijn van de stad Groningen, want iedereen die het geluid van de klokken hoort zal zich beschermd weten.’’

Simon Laudy

Klokkengieter Simon Laudy uit Finsterwolde gaat de beide klokken vervaardigen. ,,Ik maak ze voor de eeuwigheid’’, zegt hij. De materiaalkosten voor alleen de klokken komt neer 21.000 euro. ,,Klokkenbrons kost een tientje per kilo’’, zegt Laudy.

Wanneer de klokken klaar zijn, is nog onduidelijk. Voor de plaatsing is een enorme kraan nodig en vervangt klokkenrestaurateur Toine Daelmans de oude klokkenstoel door een nieuwe.

De Sint Jozefkerk werd in 1887 gebouwd aan de rand van de stad als volkskerk, voor inwoners van de nieuwe arbeiderswijk De Oosterpoort. Het was een sobere kerk. Toen de gegoede burgerij zijn intrede maakte aan de singels en ook naar de Sint Jozefkerk ging, kreeg de kerk middels schenkingen meer en meer kleur. In 1981, toen de Martinuskerk aan het Broerplein werd afgebroken, werd de Sint Jozefkerk verheven tot kathedraal. Alleen het klokkenspel is nooit meegegroeid.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen