Oud-hoofdredacteur Nieuwsblad van het Noorden Eef Brouwers overleden

Eef Brouwers in 2003 in de functie van directeur-generaal van de Rijksvoorlichtingsdienst. Foto: Archief ANP

Oud-journalist en voormalig directeur-generaal van de Rijksvoorlichtingsdienst Eef Brouwers is zaterdag op 79-jarige leeftijd overleden. Van 1977 tot 1982 was hij hoofdredacteur van Nieuwsblad van het Noorden, een van de voorlopers van Dagblad van het Noorden.

Brouwers werd in 1939 te Zwolle geboren en hij groeide op in de stad Groningen. Hij begon zijn carrière in 1956 als leerlingjournalist bij de Nieuwe Provinciale Groninger Courant.

Hij verwierf bekendheid als presentator van NOS Studio Sport en het NOS Journaal. In 1977 trad hij bij Nieuwsblad van het Noorden in dienst als adjunct-hoofdredacteur, om na een aantal maanden hoofdredacteur te worden. Eind 1982 neemt hij afscheid van de krant en treedt hij in dienst van Philips, als directeur van de voorlichtingsdienst.

Rijksvoorlichtingsdienst en Oranje

Van 1995 tot 2004 was hij directeur-generaal van de Rijksvoorlichtingsdienst. In die hoedanigheid was hij voorzitter van de Voorlichtingsraad en woordvoerder van het koninklijk huis en de minister-president. In die periode kreeg hij onder meer te maken met de ophef rondom Jorge Zorreguieta, prinses Mabel en prinses Margarita. In de aanloop naar het Europees kampioenschap voetbal in Portugal van 2004 was Brouwers media-adviseur voor Oranje.

menu