Oud-wethouder Groningen Koen Schuiling uit felle kritiek op VVD

Oud-wethouder van Groningen Koen Schuiling. Foto: Peter van Aalst

Oud-wethouder van Groningen Koen Schuiling heeft zaterdag in een opiniestuk in NRC felle kritiek geuit op zijn eigen partij, de VVD. Hij vindt dat iets grondig en drastisch moet veranderen. ,,De VVD maakt foute keuzes en verbetering is niet in zicht.''

Schuiling is sinds 2017 burgemeester van Den Helder. Van 1998 tot 2006 was hij wethouder in Groningen, waar hij onder meer economische zaken in zijn portefeuille had. Schuiling is ook voorzitter van de Raad van Toezicht van de Hanzehogeschool Groningen.

In NRC steekt Schuiling zijn mening niet onder stoelen of banken. ,,Fundamentele liberale waarden worden bedreigd en de VVD-top kijkt weg'', schrijft hij. Binnen de partij rommelt het al langer. Burgemeester Marco Out van Assen zegde in november na 25 jaar zijn lidmaatschap op omdat hij zich 'ongemakkelijk voelde' bij de partij .

'Breed ongenoegen'

Ook burgemeester Don Bijl van Purmerend vertrok , na een lidmaatschap van liefst 50 jaar. Schuiling stelt dat zijn collega's 'een breed ongenoegen verwoorden dat onder veel bestuurders met een VVD-signatuur leeft'. Schuiling is van mening dat er te veel schandalen zijn op het gebied van integriteit. Hij spreekt ook van 'ernstige missers' en doelt op de leugen van Halbe Zijlstra over zijn 'ontmoeting' met Poetin en 'het geklungel met de dividendbelasting'.

Schuiling haalt in zijn opinieverhaal ook de gaswinning in Groningen aan. ,,Opeenvolgende VVD-bewindspersonen zijn verantwoordelijk voor dit dossier, maar het vertrouwen is na acht jaar weggeslagen. Dat is mede te wijten aan de stroming binnen de VVD die een zwaar accent legt op de materiële kant van het leven. Die stroming is behoorlijk dominant. En dan worden er ook nog eens ronduit foute keuzes gemaakt.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen