Oud-wethouder Robbert Jan Bron start petitie : 'Gemeente Groningen moet al het consumentenvuurwerk verbieden'

Een gedeeltelijk verbod op vuurwerk gaat niet ver genoeg, vindt Groninger oud-wethouder Robbert Jan Bron. Foto ANP

Als de landelijke overheid het niet doet, moet de gemeente Groningen het zelf maar doen: een algeheel verbod instellen op consumentenvuurwerk. Robbert Jan Bron, voormalig gemeenteraadslid en wethouder uit Groningen, is daarvoor een petitie begonnen.

„Hij gaat nog niet zo heel hard”, geeft Robbert Jan Bron bescheiden toe; na een dag online is zijn petitie voor een algeheel vuurwerkverbod in de gemeente Groningen tachtig keer ondertekend. Onder meer door oud-burgemeester Jacques Wallage en huidig gemeenteraadslid Wesley Pechler (Partij voor de Dieren).

„Ik ben al heel lang tegen vuurwerk”, verklaart Bron. „Je moet in de dagen voor Oud en Nieuw constant op je hoede zijn of er niet iets naar je toe wordt gegooid op straat. Ik heb zelf meerdere keren vuurwerk onder m’n fiets gehad.”

Angstige dieren, hoge kosten, veel gewonden

Daarnaast ziet hij ieder jaar zijn twee katten doodsangsten uitstaan door het geknal. „Het kost ook nog handenvol geld, en er vallen zó veel gewonden. Stel dat ik een feest geef en ik zeg er van tevoren bij: ‘Ik weet nu al dat er heel veel mensen gewond gaan raken’. Daar krijg ik nooit een vergunning voor - maar met dat vuurwerk blijven we maar doorgaan.”

In de Groningse gemeenteraad is sinds de afgelopen jaarwisseling geregeld over vuurwerk gesproken. De fracties van GroenLinks, Student en Stad en Partij voor de Dieren spraken zich uit voor een algeheel verbod. „Mijn eigen partij niet”, constateert Bron, verwijzend naar D66, waarvoor hij vanaf 1994 in de gemeenteraad zat en vanaf 2002 wethouder was. „Dat vind ik wel jammer.”

‘Groningen moet het voorbeeld van de andere grote steden volgen’

Het gemeentebestuur volgt voorlopig de landelijke lijn: alleen een verbod op knalvuurwerk en pijlen. Bron is van die maatregel niet onder de indruk. „Een verbod op ál het vuurwerk is makkelijk te handhaven. Bij een gedeeltelijk verbod wordt dat moeilijk.” Hij verwacht dat in de praktijk lastig is te onderscheiden wat precies in de categorie verboden vuurwerk valt.

Anderzijds verbaast het hem niet dat de gemeente niet op eigen initiatief aan een algeheel verbod wil. „Eigenlijk ben ik juist daarom deze petitie gestart. Groningen is een grote stad en zou een voorbeeld moeten nemen aan de andere grote steden: Rotterdam, Amsterdam. Daar zijn ze wél voor een algeheel vuurwerkverbod. Met reden, denk ik.”

menu