(Oud)Studenten krijgen onterecht betaalde bemiddelingskosten terug

Zestien studenten krijgen van een vastgoedmakelaar in Groningen onterecht betaalde bemiddelingskosten terug.

Dit besliste de rechter in Groningen. De makelaar had nooit deze kosten in rekening mogen brengen, omdat die zijn berekend bij zowel de huurder als verhuurder. Dit heet volgens juridische termen ‘dienen van twee heren’.

Totaalbedrag van 11.000 euro

De (oud)studenten krijgen samen in totaal bijna 11.000 euro terug van het bedrijf K&P Makelaars in Groningen. Om sterk te staan bundelden zij hun krachten via het Steunpunt Bemiddelingskosten.

Het steunpunt werd in leven geroepen toen het klachten bleef regenen over deze praktijken. Het steunpunt verzamelde de klachten en de studenten kregen in de procesvoering financiële ondersteuning.

'Geen contractpartij'

En met succes, blijkt nu. Jarenlang werd bot gevangen bij K&P Makelaars. De eigenaar ging bovendien samen met een collega-makelaar en verschool zich achter deze nieuwe onderneming als ‘geen contractpartij’.

 Op deze manier werd volgens de rechter misbruik gemaakt van het identiteitsverschil. Hij bedoelt hiermee dat de eerdere onderneming is voortgezet in een nieuwe onderneming om vorderingen te ontlopen.

De rechter kwam tot dit oordeel, omdat het adres van dit makelaarsbedrijf hetzelfde bleef, het briefpapier, het logo en telefoon- en rekeningnummer, en ook de werkzaamheden niet wezenlijk veranderde.

 Het makelaarskantoor verweerde zich nog door te stellen dat de vorderingen van deze studenten waren verjaard. Maar ook dit argument legde de rechter naast zich neer.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.