Oude Kijk in de bres voor kleurige gevels

Ze kreeg 5000 euro boete nadat ze haar gevel blauw verfde. Buren vallen kunstenares Erika Stulp bij. Ook zij willen kleur op hun winkelpand.

Ze was zat van de grijze kleur en dus verfde Erika Stulp de gevel van haar galerie in de Groninger Oude Kijk in ’t Jatstraat opvallend blauw met roze. Het leverde haar een brief op van de welstandscommissie.

Originele staat

Voor vrijdag had ze het gebouw, dat valt onder het beschermd stadsgezicht, moeten terugbrengen in originele staat. Zou ze dat niet doen, dan kreeg ze een boete van 5000 euro. Stulp ging in gesprek. ,,Ik heb zes weken uitstel gekregen. Zo heb ik iets meer tijd om het opnieuw te laten schilderen.’’

In de bres

Maar eigenlijk hoopt Stulp dat het anders loopt en de kleurige gevel mag blijven. Collega’s in de straat springen in de bres. Voorzitter Kim Hoetjes van de winkeliersvereniging stuurde een brief naar de gemeente met de vraag of het beleid iets soepeler kan. De eigenaresse van spellenwinkel WirWar vindt de opvallende kleuren mooi.

En daarin staat ze niet alleen. Meer ondernemers zouden graag de kwast ter hand nemen en de gevel van een spetterend kleurtje voorzien. ,,Als Erika toestemming krijgt, begin ik meteen met schilderen’’, zegt John Bolt van licht- en designwinkel De Compaen.

Toestemming

Hetzelfde geldt voor overbuurman Evert-Jan Donkel van Copy-Copy. Hij vroeg al eens toestemming om de gevel te kleuren. ,,Het werd afgewezen. Ik wilde niets schokkends: het zou antraciet worden.’’

De Oude Kijk in ’t Jatstraat was deze zomer versierd door kleurige paraplu’s die boven de straat zweefden. Een schot in de roos, merkten de ondernemers. Bolt: ,,Het trok ontzettend veel mensen.’’ Juist daarom zouden de winkeliers zo graag structureel wat meer kleur in de straat brengen.

Experiment

Hoetjes van de winkeliersvereniging: ,,We zijn druk bezig de straat op te fleuren. Sinds de dames uit het A-kwartier verdwenen zijn is er een stuk minder overlast. We zijn weer een gewone, leuke buurt. De gemeente is al heel soepel, maar wat zou het mooi zijn als we hierin ook wat meer ruimte kregen. Al was het maar als experiment. Laten we kijken hoe het bevalt.’’

Stulp heeft een schilder klaarstaan. Die zal de gevel binnen zes weken weer grijs maken. ,,Tenzij er in die tijd dus toch een omslag komt’’, zegt ze.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.