Oude Pekela en azc gaan moeilijk samen

Zestien jaar heeft Oude Pekela een asielzoekerscentrum. En al even zo lang zijn er opstootjes, incidenten en irritaties tussen inwoners en bewoners van het complex. Oude Pekela en het azc gaan moeilijk samen.

Opvallend noemt een verslaggever van Nieuwsblad van het Noorden het in oktober 2000 dat de Pekelder bevolking weinig kanttekeningen heeft bij de komst van een azc. De bouw van het complex, bedoeld om zo’n 450 vluchtelingen op te vangen, is dan al een paar maanden in volle gang.

Verscholen tussen de bossen, tegenover het terrein van voetbalvereniging Noordster en langs de provinciale weg tussen Winschoten en Nieuwe Pekela verrijzen houten prefab woningen. De eerste bewoners arriveren in maart 2001 vanuit heel Nederland. Ommen, Hoogeveen, Gilze, Ter Apel, Eindhoven en Zwolle. Driehonderd mensen in de eerste week en de week daarna nog eens honderd.

Voetbalvereniging Noordster

In Oude Pekela komen ze te wonen op een rustige plek, op enkele honderden meters verwijderd van een prima koopcentrum en verschillende voorzieningen. Voetbalvereniging Noordster houdt aan de komst van het azc nieuwe velden, verlichting, omheiningen en bestrating over. Betaald door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) omdat enkele traningsvelden moesten wijken voor het azc.

,,Nagenoeg iedereen in Pekela lijkt dus tevreden. En dat is in vele andere dorpen wel eens anders geweest’’, concludeert de verslaggever van Nieuwsblad van het Noorden. Nog geen maand na de opening slaat de vlam in de pan. Een groep van ruim honderd, deels met kettingen, stokken en messen bewapende jongeren belaagt het azc.

Knokpartij

De politie kan een massale knokpartij met tientallen asielzoekers ternauwernood voorkomen. De Mobiele Eenheid rukt uit en er worden politiehonden ingezet. Het blijft in de dagen na het incident gissen naar de precieze aanleiding. Vermoedelijk heeft het te maken met een vecht- of een scheldpartij tussen Pekelders en asielzoekers, een paar dagen eerder.

Bij dat incident blijft het niet. Het blijft broeien. In 2012 loopt het opnieuw behoorlijk uit de hand met een vechtpartij op de kermis in Oude Pekela. Asielzoekers zouden daar met kettingen en stokken om zich heen hebben geslagen en zo argeloze mensen de stuipen op het lijf hebben gejaagd. Daags later wordt de Pekelder bevolking via sociale media opgeroepen ‘wraak’ te nemen. Die oproep brengt zeker 150 mensen op de been (zie foto) maar het blijft rustig.

Klachten en grieven

De toon is gezet. Pekelders storen zich keer op keer. Asielzoekers zouden overlast veroorzaken en meisjes lastig vallen. In 2014 verzamelen zich bij het gemeentehuis enkele tientallen mensen die grieven en klachten willen inventariseren. Ze blijken zich vooral te storen aan asielzoekers die samen met anderen of alleen bij het gemeentehuis en in het naastgelegen park zitten. Ook de ‘lange rijen’ bij de pinautomaat als dinsdags het weekgeld wordt gestort, zorgt voor irritatie. Ouderen zouden zich onveilig voelen.

De gemeente Pekela gaat met het COA in overleg om tot oplossingen te komen. Het azc krijgt betere wifi waardoor de vluchtelingen voor contact met hun thuisland niet meer afhankelijk zijn van de gratis beschikbare internetverbinding in en om het gemeentehuis. Ook wordt gesproken over het plaatsen van een pinautomaat op het azc-terrein.

Rustig blijft het daarna niet. Nog geen twee weken later doet het gemeentebestuur aangifte van het aanbrengen van racistische leuzen op gebouwen in het centrum van Oude Pekela. Mikpunt zijn vluchtelingen. De hatelijke opmerkingen komen op een voor Pekela vervelend moment. Juist dan presenteert de gemeente het filmproject Pekels Goud, dat een positief beeld van de gemeente moet geven.

EO-documentaire

Het project is een antwoord op een EO-documentaire die werd gemaakt omdat Pekela vaak negatief in het nieuws komt. Veel Pekelders en ook het gemeentebestuur stoorden zich aan het resultaat van de documentaire en wilden de goede kanten van de gemeente belichten.

Behalve inwoners van Pekela roeren zich ook groeperingen als het met extreemrechts in verband gebracht Kameraadschap Noord-Nederland. Actievoerders demonstreerden eind vorig jaar in Oude Pekela tegen het Nederlandse asielbeleid (zie foto). Na enkele toespraken worden spandoeken weer opgeruimd. De bijeenkomst verloopt vreedzaam, maar de politie is uit voorzorg met veel mankracht aanwezig.

Het meest recente incident doet zich woensdagavond voor als een paar honderd mnsen naar het azc gaan om hun boosheid over vermeende incidenten met asielzoekers te uiten. Burgemeester Jaap Kuin kondigt een noodbevel af. Agenten houden alles in de gaten. Vanaf de parkeerplaats bij restaurant Pekelahof wordt af en toe geroepen ‘azc weg ermee’.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.