Oude bieb in de Boteringestraat wordt een maatje groter (en het nieuwe huis van de rechtenfaculteit)

De oude bibliotheek aan de Oude Boteringestraat 18. Foto: Archief DvhN

Nu de openbare bibliotheek een nieuw thuis heeft gevonden in het Forum, trekt de rechtenfaculteit van de RUG in het pand aan de Oude Boteringestraat 18. Daarvoor moet er eerst verbouwd worden: de oude bieb is te klein.

De universiteit werkt aan een plan om nog een bouwlaag bovenop het pand te bouwen. De gemeente vindt dat goed, zegt wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA), zolang de RUG te werk gaat met respect voor de omgeving en het oorspronkelijke ontwerp.

Nieuwe verdieping moet ontwerp van Grassi volgen

,,Optoppen in de binnenstad is altijd ingewikkeld, en het gaat hier om een markant en belangrijk gebouw’’, verklaart Van der Schaaf. De voormalige bibliotheek is begin jaren ‘90 ontworpen door de Italiaanse architect Giorgio Grassi, die destijds zelf al tekeningen maakte voor een extra verdieping. Er is overleg geweest tussen Grassi en de Groningse stadsbouwmeester Jeroen de Willigen over die oorspronkelijke plannen.

,,Die moeten de basis vormen voor het ontwerp dat de RUG nu laat maken’’, zegt Van der Schaaf. De universiteit gaat voor de verbouwing in zee met het Spaanse architectenbureau Cruz y Ortíz, dat eerder aan het Rijksmuseum in Amsterdam gewerkt heeft.

Gemeenteraad en Vrienden van de Stad Groningen betrokken bij ‘gevoelig’ bouwplan

Er komt pas definitief groen licht als de plannen besproken zijn met de gemeenteraad én met de architectuurvereniging Vrienden van de Stad Groningen, kondigt Van der Schaaf aan. ,,Dit ligt dermate gevoelig dat we niet over één nacht ijs kunnen gaan’’, meent hij.

Eerder reageerden zowel de Vrienden van de Stad als enkele raadsleden verontwaardigd op de bouwvergunning voor Mercado in de Rode Weeshuisstraat. Het appartementencomplex wordt een stuk hoger dan wat in het bestemmingsplan staat. Maar omdat b en w oordeelden dat Mercado goed bij hun visie op de binnenstad past, gaven ze wel toestemming, zonder de gemeenteraad daar eerst in te kennen.

,,Formeel kon dat, en moest dat zelfs: wij moeten bij een bouwplan de vergunningsprocedure volgen die daarbij hoort’’, legt Van der Schaaf uit. ,,Maar informeel kunnen we de raad en de Vrienden natuurlijk uitgebreid van tevoren betrekken, dus dat zullen we hier zeker doen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen