Reinout Kremer wil medio volgend jaar zijn visrestaurant in de voormalige soos Veendiep openen.

Visrestaurant in leegstaand pand: eindelijk nieuw leven in oude jeugdsoos Veendiep in Vriescheloo

Reinout Kremer wil medio volgend jaar zijn visrestaurant in de voormalige soos Veendiep openen. Foto: Huisman Media

De voormalige, al jaren leegstaande jeugdsoos Veendiep in Vriescheloo krijgt een nieuwe bestemming. De 20-jarige Reinout Kremer begint er een visrestaurant.

Hij heeft het pand gekocht en is inmiddels al druk met de verbouw ervan bezig. ,,Zo is het oude interieur van de soos, dat er nog steeds in zat, verwijderd.’’

Op de rand van Vriescheloo en Bellingwolde

Het gebouw staat op de rand van Vriescheloo en Bellingwolde, is van origine een brandweerkazerne en werd in de jaren tachtig een jeugdsoos, Veendiep genaamd. Dit naar de gelijknamige gekanaliseerde beek die erlangs loopt. De soos trok jongeren uit de hele regio en deed soms ook van zich spreken door overlast die bezoekers ervan veroorzaakten.

De soos werd jaren geleden al gesloten en staat sindsdien leeg. De gemeente Westerwolde, de eigenaar, verkocht het pand enkele jaren geleden aan een ondernemer uit het noorden van de provincie. Die wilde er een restaurant beginnen, maar dat lukte niet. ,,Hij bood het opnieuw te koop aan en nu heb ik het gebouw verworven’’, vertelt Kremer.

Zelfstandig ondernemer

Hij woont zelf in Vriescheloo, aan de andere kant van het dorp, en is boerenzoon. Het boerenbedrijf trekt hem echter niet. ,,Mijn wens is op een andere manier een zelfstandig ondernemer te zijn. Ik wilde eerst een boererijwinkel beginnen, maar kreeg daar geen toestemming voor van de gemeente. Toen kwam het Veendiep in beeld.’’

De keuze om daar een visrestaurant te beginnen, is volgens Kremer ingegeven door het feit dat zo’n voorziening er in de directe omgeving nog niet is. ,,En ik wil toch iets unieks. Het is inderdaad een moeilijke tijd om nu een zaak te openen, met de coronacrisis. Aan de andere kant, slechter dan nu kan het nooit worden. Ik heb er vertrouwen in, ook omdat het pand op een mooie, opvallende plek staat.’’


De jeugdige Vrieschelooster, die bij het opzetten van zijn restaurant wordt bijgestaan door zijn vader, hoopt in de zomer van volgend jaar zijn zaak te openen. ,,Dat is ook afhankelijk van de nog te doorlopen procedures bij de gemeente Westerwolde.’’

Die procedures vereisen onder meer dat het bestemmingsplan moet worden aangepast. ,,Ook zijn er voorwaarden aan de openingsuren, omdat het pand nabij beschermde natuur ligt’’, zegt wethouder Bart Huizing (PvdA). ,,Maar wij staan positief tegenover het plan van deze ondernemer.’’

menu