Oude suikerunieterrein wordt snel nieuwe stadswijk

Het voormalige suikerunieterrein in Groningen wordt veel eerder dan gepland omgetoverd tot nieuwe stadswijk. De gemeente Groningen haalt de bouwplannen naar voren. In 2020 staan de eerste huizen er mogelijk al.

Dat maakte wethouder Roeland van der Schaaf vrijdag bekend. Doel is om van het oude suikerunieterrein een klimaatneutraal stadsdeel te maken waarin veel ruimte is voor nieuwe, vooruitstrevende manieren van bouwen. Zowel voor wonen als werken is plek en in het gebied komen verschillende soorten huizen.

Aanvankelijk was het plan pas tussen 2025 en 2030 te beginnen met de bouw. ,,Maar als je kijkt naar de woningmarkt is er alle aanleiding eerder te beginnen’’, zegt Van der Schaaf.

Tijdelijke initiatieven

De plannen dwarsbomen alle tijdelijke initiatieven op het terrein niet. Aan de stadskant van het gebied, vlak naast de ringweg, bouwen onder meer de organisaties Paradigm, Psy-Fi, Rebel Rebel en EMG. Zij hebben contracten en kunnen ongestoord verder gaan met hun plannen.

De bouw van woningen begint aan de kant van Hoogkerk. Van daaruit wordt langzaam richting de stad gewerkt.

Aansluiten op stad

Op korte termijn komt er een nieuw fietspad te liggen tussen de binnenstad en het terrein. De gemeente is van plan dat aan te leggen langs het Hoendiep.

Park en groen

Over 25 tot 30 jaar is de complete nieuwe wijk mogelijk klaar. Doel is om het voor de hele stad interessant te maken. Om dat voor elkaar te krijgen liggen er verschillende plannen. Zo maakte architect RAAAF een plan voor een parkachtige omgeving. Een ander bureau, Coop Himmelb(l)au. maakte een ontwerp voor een grote toren die energie opwekt en waarin ruimte is voor een restaurant.

In alle plannen blijft het Zeefgebouw overeind. Het is het enige pand van de suikerfabriek dat nog bewaard is gebleven.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.