Ouden van dagen en studenten rijden in paardentram door Groningen: ‘Ik heb m’n wagen volgeladen ...’ (+ video)

Wat krijg je als studenten senioren verrassen? Nou, een ritje door de binnenstad van Groningen in een paardentram bijvoorbeeld.

Andries Nijdam („ik ben nog maar 81, hartstikke jong”) is helemaal in zijn sas. Terwijl de paardentram langzaam door de straten van de binnenstad rolt wijst hij met zijn knokige vingers gebouwen aan. „Hier woonden mijn opa en oma. Aan de Westerbinnensingel. En daar, om de hoek in het chique gedeelte? Daar woonde mijn tandarts.”

Studenten en senioren maken ritje in de paardentram door Groningen

In het zonnetje

In zes ouderencentra in Groningen organiseerde de studentendesk van het Rode Kruis samen met Contractus woensdag allerlei activiteiten, van poffertjes bakken tot bloemschikken. Ze willen jaarlijks de ouderen een dagje in het zonnetje zetten.

„Zo blijven we betrokken bij de stad. Nu weten we dat hier een bejaardentehuis zit, terwijl we hier normaal gesproken gewoon aan voorbij fietsen”, zegt Boris Winter (23) van studentenvereniging Unitas.

Paardentram

Zo’n vijftien bewoners van woonzorgcomplex De Pelster in Groningen mochten mee met de paardentram. Terwijl de hoeven van de paarden gezellig over het asfalt klik-klakken kijken zij hun ogen uit. „Hier woont een heel beroemde tv-presentator”, verkondigt Nijdam trots als de tram over de Oranjesingel rijdt.

Wie daar dan woont weet hij niet meer. Maar dat geeft niet. Hij is alweer bezig met het volgende onderwerp: het Noorderplantsoen. „Hier wandelde ik voor het eerst met mijn oudste dochter toen ze net geboren was.”

Studentenwijk

Via het plantsoen hobbelen de paarden naar de Korreweg. Ondertussen worden snoepjes uitgedeeld. Voor mensen die het koud hebben zijn er dekens. Student Veerle Baaij (22) kletst met de dames naast haar. „Ja, hier wonen nu heel veel studenten”, vertelt ze. „Ziet u wel, daar staan allemaal fietsen in de tuin.”

Bij de ouderen die in Stad zijn opgegroeid komt de ene na de andere herinnering bovendrijven. Waar ze woonden, hoe ze naar school liepen en waar vroeger de slager zat.

DOT

Bij het W. van Doeverenplein slaat de paardentram af richting de Vrijdemalaan. Het gebouw waar restaurant DOT in huist wekt verbazing. Dat ding vinden ze maar apart.

Ook het Ebbingekwartier, waar naast het Student Hotel gebouwd wordt, is een verrassing. „Zo zeg, hier is echt alles veranderd”, zegt Beta Mik-Guit (94) terwijl ze haar baret recht trekt. Ze groeide hier vlakbij op, aan het Borneoplein, maar dit gedeelte van de stad is voor haar compleet onherkenbaar.

Vroom en Dreesman

In de Ebbingestraat begint iedereen spontaan te zingen. „Ik heb mijn wagen volgeladen vol met ooooude mensen!” ‘Hop paardje hop’ passeert ook de revue.

Voordat de tram de bewoners van de Pelster thuisbrengt rijden ze langs de Grote Markt en de Vismarkt. „Oh ja, hier zat natuurlijk de Vroom en Dreesman. Zit die er nog?”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.