Ouderen met sleutelkastje aan de gevel: Een uitnodiging aan inbrekers om binnen te komen

Liesbeth Kooi uit Groningen waarschuwt alle oudere inwoners van de stad Groningen die een sleutelkastje aan de gevel van hun woning hebben. ,,Het is een uitnodiging aan inbrekers om langs te komen. De sleutelkastjes kunnen zo opengebroken worden.”

Kooi waarschuwt de oudere stadjers omdat in de nacht van zondag op maandag bij haar 85-jarige moeder in Groningen is ingebroken. Haar huis was helemaal overhoop gehaald.

De dieven namen van alles weg waaronder een bankpas. ,,Iedereen met zo’n kastje aan de gevel is een mogelijk doelwit van inbrekers.”

De gealarmeerde politie zag meteen dat de inbrekers het sleutelkastje aan de gevel hadden opengebroken en vervolgens met de sleutel via de voordeur naar binnen konden stappen. ,,Gelukkig sliep mijn moeder gewoon door de inbraak heen.”

Sleutelkastjes nog maar kort aan de gevels

Sinds eind mei moeten cliënten van Allerzorg een sleutelkastje aan de gevel hebben. Thuiszorgmedewerkers kunnen het kastje met een viercijferige code openen. De huisleutels hingen voorheen op het kantoor van de Thuizorg maar dat mag niet meer.

Inbrekers hebben weinig moeite om het kastje open te breken, zo blijkt. ,,Je kunt de sleutel net zo goed onder de deurmat leggen”, schampert Kooi. Ze is inmiddels wijzer. ,,Ik hang geen nieuw kastje meer op.” Dat laat ze Allerzorg ook weten.

Veilige kastjes zijn duur

Het sleutelkastje dat haar aanbevolen werd door een handelaar, kostte 50 euro. Uit eerdere uitzendingen van het consumentenprogramma Kassa blijkt echter dat deze kastjes zo open te maken zijn. Echt veilige kastjes kosten iets van 350 euro. ,,Zoveel geld hebben de ouderen daar echter niet voor”, zegt Kooi.

De 85-jarige meldde de inbraak zef bij de politie. Ook belde ze zelf de bank. Die liet weten dat de rekening al geblokkeerd was omdat de inbrekers drie keer een verkeerde pincode hadden ingevoerd. Kooi en haar moeder doen binnenkort aangifte bij de politie. ,,Maar zo’n kastje komt niet weer aan de deur.”

Thuiszorgbedrijven krijgen alleen zorg vergoed. ,,De zorgverzekeraars vergoeden de aanschaf en installatie van een sleutelkastje niet, dus wij kunnen dat soort werk dan ook niet doen'', zegt directiewoordvoerder Jeroen Diepemaat van TSN Thuiszorg, de grootste aanbieder in Groningen.

  Eigenlijk doen alle thuiszorgbedrijven het dus met sleutelkastjes, al jaren overigens. TSN laat nieuwe cliënten altijd weten dat het in eerste instantie de verantwoordelijkheid van ouderen zelf is.

,,Wij vragen cliënten altijd om zelf een sleutel beschikbaar te hebben of dat via buren of mantelzorgers te doen'', zegt woordvoerder Diepemaat. Als dat niet lukt, moeten ze een sleutelkastje laten installeren.

,,Wij bevelen dan de (veilige) Ckey pin standaard aan. De installatie daarvan kost eenmalig 59,50 euro en vervolgens kost dat 4,95 euro per maand. Als cliënten desondanks voor een goedkopere of andere oplossing kiezen, is en blijft dat de eigen verantwoordelijkheid. Er zijn overigens ook cliënten die kiezen voor een veel duurdere. Er zijn ook modellen die aan de binnenkant van de deur zitten en niet zichtbaar zijn, en te openen met een pasje, tag of app op de telefoon. Ook dat mag en kan natuurlijk gewoon.''

,,De waarschuwing van mevrouw Kooi ondersteun ik dus graag'', zegt Diepemaat. ,,Zeker waar het gaat om de oude en goedkope sleutelkluisjes.''

Hoe laat je de thuiszorg binnen als je zelf niet open kunt doen?
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.