Ouderenbond stapt uit SOOG, nieuwe seniorenkoepel in Groningen

Het Stedelijk Overleg Ouderenbonden in de stad Groningen (SOOG) heeft waarschijnlijk zijn langste tijd gehad. Er is een opvolger in de maak die ook andere senioren moet aanspreken.

SOOG-secretaris Anneke Bos en voorzitter Bert Bartelds van de werkgroep mobiliteit (foto) verwachten dat de nieuwe Groninger Organisatie voor Senioren (GROS) in maart officieel wordt opgericht. De SOOG-leden worden in januari over de stap geïnformeerd. ,,Dat doen we zodra de ideeën wat meer gestalte hebben gekregen. Maar het staat al vast dat ze welkom blijven bij de GROS.''

De nieuwe organisatie zoekt leden onder 50-plussers. Ze kunnen rechtstreeks lid worden en hoeven niet meer per se lid te zijn van een van de ouderenbonden, die het SOOG vormen. GROS wil bovendien samenwerken met andere organisaties die zich op een specifiek onderwerp of gebied (wijk) inzetten voor ouderen.

De vernieuwing is noodzakelijk omdat de ANBO (Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen) is opgestapt. Van het SOOG zijn ook de Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB) en de Unie KBO (Katholieke Bonden van Ouderen) lid. Zij gaan landelijk nauw samenwerken als KBO-PCOB, in de hoop dé ouderenorganisatie van Nederland te worden. Die samenwerking heeft voor Groningen geen gevolgen.

De oprichting staat volgens Bos los van het vertrek van de ANBO. ,,Het was vorig jaar al duidelijk dat er wat met het SOOG moest gebeuren om serieus te blijven als gesprekspartner van onder meer de gemeente. De gemiddelde leeftijd van de aanhang van de ouderenbonden is erg hoog en de ledentallen dalen. Verzuiling is niet van deze tijd. We moesten echt wat anders.''

Bartelds hoopt dat de GROS meer actieve senioren trekt. ,,Mensen die zich bijvoorbeeld op projectbasis inzetten op hun eigen vakgebied.'' Bezuinigingen op de zorg, de groei van het aantal senioren, eenzaamheid en ongeschikte huisvesting maken belangenbehartiging volgens de bestuursleden belangrijker dan ooit.

De ANBO wil voortaan alleen de belangen van eigen leden vertegenwoordigen in Groningen. Algemeen directeur Liane de Haan heeft dat persoonlijk op het stadhuis gemeld, bevestigt haar woordvoerder Renée de Vries. ,,We werken graag samen met anderen, maar het is zonde van het geld en onze herkenbaarheid om een lokale organisatie in de lucht te houden naast onze eigen activiteiten en belangenbehartiging.''

De Vries kon gisteren niet zeggen hoeveel leden de ANBO nog heeft in Groningen. Sinds de komst van De Haan maakt de bond moeilijke tijden door met veel opzeggingen. In veel plaatsen werden afdelingen opgeheven en kwamen andere organisaties daarvoor in de plaats, waaronder de Seniorenvereniging in Haren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.