Ouderenbond: stel verpleeghuizen weer volledig open. 'Eenzaamheid na jaar corona moet doorbroken worden'

Oudere man in ene verpleeghuis. De ANBO wil dat er meer versoepelingen komen in verpleeghuizen. Foto: Robin Utrecht

Ouderenorganisatie ANBO vindt het teleurstellend dat veel verpleeghuizen de coronaregels nog maar mondjesmaat hebben versoepeld, ondanks de hoge vaccinatiegraad.

,,De verpleeghuizen moeten weer open, om de eenzaamheid van bewoners te doorbreken na een jaar corona”, aldus de organisatie naar aanleiding van onderzoek door de Universiteit Maastricht en het Radboudumc in Nijmegen.

De universiteiten concluderen dat nog maar weinig verpleeghuizen de laatste tijd versoepelingen hebben doorgevoerd. In de meeste verzorgingshuizen is minimaal 80 procent van de bewoners ingeënt tegen het coronavirus en ongeveer 60 tot 70 procent van het personeel. De onderzoekers zeggen dat het versoepelen van bezoekersregelingen goed zou zijn voor het welzijn van de bewoners.

Risico op ziekte is nu klein

,,Er zijn instellingen waar nog altijd maar één vaste bezoeker per dag mag komen, in andere zijn kleinkinderen nog niet welkom of mogen de bewoners het verpleeghuis niet uit om op bezoek te gaan”, aldus de ANBO.

Het risico dat gevaccineerde ouderen nu nog ernstig ziek worden door corona is volgens de seniorenorganisatie klein. ”Daarom vindt ANBO dat er meer aandacht moet komen voor het welzijn van de ouderen. Verpleeghuisbewoners zitten in de laatste fase van hun leven, waarin kwaliteit van leven voorop moet staan. Contact met naasten is voor deze ouderen enorm belangrijk.”

ANBO wil al langer meer versoepelingen in tehuizen

ANBO pleitte er begin maart al voor om snel meer versoepelingen door te voeren in de verpleeghuizen.

Een woordvoerder van branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ kon woensdag niet inhoudelijk reageren op het onderzoek van de universiteiten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus