Ouders Boerakker balen van vertrek schooldirecteur

Onder ouders van leerlingen van samenwerkingsschool De Klimboom in Boerakker heerst onvrede over het verloop onder directeuren van de school de afgelopen jaren.

Dat bleek dinsdag tijdens een drukbezochte informatieavond die schoolbestuur Quadraten had belegd. Aanleiding was het ontslag dat directeur Jochum Blanke van De Klimboom onlangs indiende. Dat deed hij na het verschijnen van een onderzoeksrapport van bureau BMC uit Leusden. Daarin wordt kritiek geuit op het onderwijskundig leiderschap van de directeur en het pedagogisch klimaat op de school.

Omdat Blanke het niet eens is met deze conclusies, diende hij volgens directeur-bestuurder Gerrit Rotman van Quadraten zonder het gesprek met het schoolbestuur af te wachten, zijn ontslag in. De ouders moesten dat zaterdag via deze krant vernemen. Ook daarover heerst ontevredenheid. Rotman en collega-bestuurder Johan Heddema werden opgeroepen voortaan beter met de ouders te communiceren.

Verbindende kwaliteiten

Veel ouders lieten zich deze avond lovend uit over de directeur. Vooral de sterke verbindende kwaliteiten van Jochum Blanke werden geroemd. De beide schoolbestuurders beaamden dit. ,,De eenheid op de school terugbrengen, was de opdracht die Blanke anderhalf jaar geleden van ons meekreeg. Die opdracht heeft hij keurig netjes uitgevoerd’’, zei Heddema.

School Lutjegast

Desalniettemin blijven de onderwijsresultaten van de groepen 3 en 6 op De Klimboom volgens het rapport van BMC achter. Eerder zwaaide Blanke ook de scepter op cbs ’t Fundament in Lutjegast. Daar scoorden de hoogste groepen blijkens inspectieonderzoek laag. Om eventueel tijdig bij te kunnen stellen, was dat aanleiding voor Quadraten een eigen onderzoek in te laten stellen op De Klimboom.

Rotman toonde begrip voor de onvrede onder ouders over het verloop onder directeuren. Blanke was de vierde directeur in de periode van zeven jaar dat de fusieschool nu bestaat. Ook de vervanging van leerkrachten verloopt niet altijd even soepel, klaagden de ouders.

Extra geld

Als het nodig is, stelt Quadraten extra geld beschikbaar om ervoor te zorgen dat de na de zomer aan te stellen nieuwe directeur langere tijd blijft in Boerakker, beloofde Rotman. Quadraten is al in gesprek met waarnemend-directeur die deze week of uiterlijk volgende week aantreedt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.