Ouders Leek binden zoon 26 uur vast. Toch eist het Openbaar Ministerie geen celstraf

De rechtbank in Groningen.

Tegen twee ouders uit Leek die hun zoon 26 uur op een stoel vastbonden en zouden hebben mishandeld eiste het Openbaar Ministerie (OM) donderdag taakstraffen en verplichte behandeling.

Het voorval speelde in augustus 2019. De vader (50) en moeder (40) bonden hun toen 16-jarige zoon vast op zondagmorgen nadat ze ontdekten dat hij een ‘geheime telefoon’ had en een zakje wiet. Met de handen op de rug − vastgezet met kabelbinders door de spijlen van de rugleuning heen − kon de jongen geen kant op.

Met schroevendraaier geprikt

De vader zou hem met een schroevendraaier hebben geprikt en op zijn hoofd hebben geslagen. De zoon biechtte op dat hij wiet had gerookt en handelde in drugs, kleding en schoenen.

De ouders verklaarden donderdag op de rechtbank in Groningen dat ze bang waren dat hun zoon zichzelf of hen iets zou aandoen. Daarom bonden ze hem vast. De vader ontkent de mishandeling, maar volgens het OM zijn er bewijzen genoeg. De officier van justitie spreekt van ernstige feiten die een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf rechtvaardigen. Maar omdat de jongen graag weer contact wil met zijn ouders vroeg ze geen celstraf. Bovendien woont de dochter nog thuis.

Tegen de vader eiste ze een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 9 maanden met een proeftijd van drie jaar. ,,Om herhaling te voorkomen.’’ De moeder verdient volgens het OM een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. En beide ouders moeten zich ambulant laten behandeling als het aan het OM ligt.

Tijdens zijn gijzeling mocht de jongen af en toe naar de wc en iets eten en drinken. De ouders brachten de nacht bij hun vastgebonden zoon door en belden de volgende dag de politie. Voordat de agenten kwamen maakten ze hem los.

De vader wilde dat de politie zijn zoon een paar dagen in de cel zou zetten. Maar omdat de agenten zonder de zoon vertrokken, bonden ze hem weer vast.

Polsen gezwollen, nagelriemen zwart

Een moeder van een vriend van de jongen stapte een week later naar de politie toen ze hoorde wat was voorgevallen. De jongen verklaarde later bij zijn aangifte dat zijn armen verlamd waren, zijn handen en polsen gezwollen en de nagelriemen zwart. ‘De pijn die ik hen had aangedaan moest ik fysiek terug voelen’, staat in het politierapport.

De jongen en zijn zus kregen een strenge sportopvoeding. De jongen was een talentvol atleet. In het gezin waren strubbelingen, vooral met de jongen. De zaak werd vorig jaar behandeld door de politierechter, maar vanwege de ernst van de verdenkingen doorverwezen naar de meervoudige kamer.

‘Veroordeeld door media’

De ouders stellen dat ze door de media zijn zwart gemaakt, vrienden hebben verloren en lange tijd niet uit huis durfden. ,,De media hebben ons veroordeeld’‘, aldus de vader.

De zoon verklaarde bij de politie dat hij vanaf zijn vijfde is mishandeld door zijn vader. Een keer zou hij meerdere knietjes in zijn gezicht hebben gekregen, met een blauw oog en gekneusde neus tot gevolg. De vader ontkent.

‘Klap voor de grap’

Maar in heimelijk opgenomen gesprekken zegt de man dat hij zijn zoon heeft geslagen en geschopt en daar geen spijt van heeft. Zijn zoon zou een identiteitscrisis hebben omdat hij een buitenlandse vader heeft en daarmee gepest zou zijn. De vader is afkomstig uit Irak. De moeder verklaarde dat ze haar zoon af en toe een klap gaf ‘voor de grap’.

De zoon volgde de rechtszaak in een aparte kamer. Een medewerker van slachtofferhulp las namens hem een verklaring voor. De jongen zegt op de bodem van de put te zijn geweest.

Psychische stoornis

Volgens de psycholoog die de ouders onderzocht, heeft de man een psychische stoornis met narcistische persoonlijkheidstrekken. De vrouw heeft een afhankelijkheidsstoornis. Beide ouders zijn verminderd toerekeningsvatbaar. Ze stemmen in met behandeling en willen het contact met hun zoon herstellen. Via sociale media heeft de moeder inmiddels weer contact met hem. Beide ouders gaven aan dat ze achteraf spijt hebben van het gebeuren.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen