De stille tocht in Hoogkerk voor de zondag doodgestoken Dinant (14) was groots en vol emotie. De ouders, broer en naaste familie waren diep onder de indruk. ,,Een grote steun voor ons.’’

De stoet met zeker 1500 mensen - velen met witte ballonnen en bloemen - vertrekt rond 19.00 uur bij het filiaal van Albert Heijn waar de jonge Hoogkerker zondag bij de ingang werd doodgestoken. Van de Zuiderweg is het via de Halmstraat nog geen tien minuten lopen naar de Schoenerstraat.

Witte ballonnen en bittere tranen

Daar wachten de ouders van Dinant de lange stoet op, zittend op het houten hekwerk van de buren. De initiatiefneemsters Bianca van der Velde en Jarka Smydova laten met hen de eerste witte ballonnen de lucht in gaan. Uit de tuin van de buren klinkt Could You Be Loved van Bob Marley uit speakers.

Bittere tranen worden gehuild. Zo jong nog. En zo zinloos. Het lijkt erop dat Dinant op het verkeerde moment op de plaats was bij de winkel waar hij onder andere folders voor rond bracht in het dorp. De 23-jarige verdachte kende zijn slachtoffer niet.

loading

Veel condoleances, bloemen en fakkels

De bijna oneindige stoet trekt langzaam voorbij. Het hele dorp lijkt uitgelopen of zit langs de kant van de weg. Een oudere buurvrouw zit op een stoeltje langs de kant van de weg. ,,Ik ben niet in staat om mee te lopen.’’ Haar man staat in de deuropening. Hij begint te huilen als de stoet arriveert.

Een groot aantal mensen maakt van de gelegenheid gebruik om de familie te condoleren en overhandigt bloemen. In de stoet ook veel bewoners uit de naaste Groninger wijken Vinkhuizen en Paddepoel. Er worden fakkels afgestoken, een traditie in de voetbalwereld. Dinant was geen voetballer, maar de familie is zichtbaar onder de indruk van de grote betrokkenheid.

Zaterdag uitvaart in besloten kring

De stapel bloemen, vooral veel witte rozen, groeit en groeit. De aandacht doet de familie zichtbaar goed. Ouders Michel en Christine en broer Jeffrey en verdere naaste familie nemen alle tijd voor de vele omhelzingen en condoleances.

,,Dit doet ontzettend goed’’, zegt oma. Opa: ,,Een teken dat hij geliefd was. Zo’n lieve jongen’’. Moeder Christine: ,,Dit geeft ons heel veel steun’’. Zaterdag nemen ze - noodgedwongen vanwege coronamaatregelen - in besloten kring definitief afscheid van Dinant.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen