Ouders scooterdieven wisten van diefstallen

Ouders en jongere broertjes van leden van de scooterbende die dit voorjaar erg actief was in de stad Groningen, waren op de hoogte van de scooterdiefstallen die gepleegd werden.

Dat stelt de politie na een onderzoek naar de enorme hoeveelheid diefstallen van scooters.

De bende was vooral actief in en rondom de wijk Paddepoel. Vijf jongeren, waarvan drie uit Paddepoel en drie helers werden medio juni aangehouden door de politie. Sinds hun aanhouding worden in de stad nog steeds scooters gestolen. De hoeveelheid gestolen scooters is wel met 63 procent gedaald.

Begin dit jaar werd de hausse in gestolen scooters waargenomen. Waar twee jaar terug nog 448 keer aangifte werd gedaan bij de politie, werd dit getal in 2015 meer dan verdubbeld: 980 meldingen voor het stelen van scooters. Tot februari van dit jaar waren al 224 scooters weggenomen..

Het spoor leidde naar een groep uit de wijk Paddepoel. Deze ging georganiseerd te werk. Ze zochten een scooter die zij wilden stelen en forceerden vervolgens het slot. Een van de bende reed op de scooter weg om de tweewieler op een zogeheten veilige plek in de stad te stallen. Daarna werd een van de helers gebeld die de scooter ophaalde.

De politie noemt het opvallend dat de ouders en jongere broertjes van enkele van de scooterdieven op de hoogte waren van de praktijken. De hoofdverdachte heeft ruim drie weken in voorarrest gezeten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.