Oudezijl digitaal in historisch perspectief geplaatst

Twee websites over de geschiedenis van Oudezijl lanceert historische organisatie Stichting Vrienden van de Nieuwe Schans.

Het initiatief hiervoor komt van Wim Mulder (70) uit Veendam die tot 1970 in het buurtschap woonde, in een huis dat z’n voorouders bouwden. (Mulder: ‘het huis staat er nog, al is het is wel wat bouwvallig.’).

Op de sites staan honderden historische foto’s van Oudezijl. Meestal staat daar een kort verhaal of wat beknopte informatie bij. De eerste site verschaft informatie over de inwoners van de plaats, terwijl op de andere met talloze foto’s een beeld van de buurtschap in verschillende tijdvakken geschetst wordt

Oudezijl, bij Bad Nieuweschans, is genoemd naar de sluis (zijl) die hier in 1690 werd gebouwd. Die heette eerst Tienkarspelenzijl, maar is sinds de bouw van de Statenzijl in 1707 als Oudezijl bekend.

Goudkust

Hoewel bijvoorbeeld ook een stuk ontstaansgeschiedenis van de buurt wordt beschreven, worden vooral de voor de Oudezijl bijzondere jaren vijftig en zestig goed belicht. Mulder: ,,Duitse en Scandinavische toeristen die naar de bollen waren geweest, passeerden de Oudezijl als ze terug naar huis gingen en maakten hun laatste guldens nog even op voor de grens.’’ De Oudezijl werd toen ook wel ‘Goudkust’ genoemd.

Voor inwoners en oud-inwoners bieden de sites een schat aan materiaal. Bij elk jaar staan tientallen foto’s met de kleurrijke inwoners van de Oudezijl, zoals Klaas Volders, die jaren een winkeltje had aan het Laantje. Over de meeste families uit het dorp is wel iets geschreven. Ook zijn er stambomen van families op de website te vinden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.