Oudje te koop, Marktplaats ontploft

Mijn Ford Mondeo staat nog geen vijf minuten online te koop als de telefoon gaat. Een meneer wil meteen komen. Hij is niet de enige. Ik word platgebeld, geappt, gesmst. Marktplaats ontploft en ik begrijp er niks van.

Alsof ik goud voor de helft van de dagwaarde aanbied, zoveel telefoontjes, appjes en smsjes komen binnen. Terwijl het om een vijftien jaar oude Ford Mondeo gaat. Met een half jaar apk, dat wel, maar de remmen doen raar en in de bocht klinken geluiden die eerst niet bij de auto hoorden. Dat meld ik keurig, het interesseert de aspirant-kopers weinig.

Een meneer wil meteen komen: ,,Ik woon in Uithoorn. Waar woont u, meneer? In Slochteren? Is ver?''

,,Ja, dat is ver, boven in Nederland.''

,,Maar kan ik nu komen?''

,,Nee, want ik moet zo weg. Heb een afspraak.''

Waarom ik een andere auto wil. We hebben er twee. Een ervan, een Ford Mondeo 2.0 Station, uit 2001, mag weg. We hebben de wagen al een aantal jaren en de remmen doen raar. Weet niet wat er aan de hand is. Iets, denk ik. Soms voelt het of je in een zak houtsnippers trapt. Dat is maar even, daarna gaat het weer goed. Lucht in de leidingen, storing in de ABS, weet ik veel, ik heb er geen verstand van. Kunnen we laten maken, doen we niet. Soms voel je dat de tijd is gekomen om afscheid te nemen.

Ik kocht alvast een andere. Een Audi. Leuke auto. Niet spectaculair, Duitse degelijkheid. Alles op en eraan en alles doet het ook. Kon ik niet laten lopen. Ik was van plan de Ford naar de sloop te brengen, maar omdat ik eerder slechts 50 euro voor een Volvo V40 kreeg, dacht ik: we doen gek, ik probeer eens wat. Wie weet hoeveel ik voor de Ford kan vangen. Ik doe een wilde gok en zet als vraagprijs 450 euro neer. Meeneemprijs. Vanwege die remmen. Weg is weg.

De advertentie staat er nog geen vijf minuten op als de eerste belt. Die meneer uit Uithoorn. Als ik meld dat hij vandaag niet kan komen, blijft het even stil vanuit die plaats. Even later: nog een telefoontje en nog een. Marktplaats komt los: smsje, nog een, appje, nog een. Het zijn duidelijk geen mannen die luisteren naar namen als Jan, Piet en Klaas.

Het is dat ik eind van de middag weg moest, anders had ik zo zes, zeven man bij de deur gehad. Iedereen wilde meteen langskomen. Of ik hem vast wilde houden voor die en die, ik bied dit en ik bied dat en terwijl ik 's avonds uithuizig was, zag ik op de iPhone de een na de ander een bod doen op de Ford. De prijs vloog omhoog, tot 700 euro, tot 1000 euro, al werden biedingen even zo vlot weer ingetrokken.

Een meneer uit Hoogezand zegt de volgende dag om tien uur langs te komen. Als dat niks wordt, zegt een ander, moet ik hem berichten. Weer een ander zegt dat hij zaterdags pas kan en meteen de vraagprijs biedt, mochten de anderen willen afdingen. Dat ik dat even wist. Omdat ik een afspraak heb, moet ik de koper uit Uithoorn teleurstellen. Evenals een stuk of wat andere. Ik kreeg zelfs een smeek-sms van iemand die niet meer dan 250 euro had: ‘Ik hoop dat u de auto aan me gunt'

Nog niet zo lang geleden had ik een Land-Rover, 109 serie III. Maanden te koop gestaan. Tot drie keer toe weer opnieuw op Marktplaats en evenzoveel keren in prijs gezakt. Geen hond in geïnteresseerd, terwijl het een veel interessantere auto is dan zo'n Ford. Voor die laatste durf ik nauwelijks nog naar de telefoon te kijken, bang voor weer een gretige en wanhopige koper.

Ik zeg tegen mijn vrouw: ik mis iets.

Alles wat er de volgende dag echter kwam, geen koper. Terwijl hij het luid en duidelijk had herhaald: ‘Tien uur.' Om vijf voor half elf smste ik ‘Kom je nog?'

Geen reactie.

Vijf minuten later: ‘Je zou toch voor de Ford komen, hadden we afgesproken.'

Geen reactie.

Vijf minuten later: ‘Als ik over tien minuten niks hoor ben ik weg.'

Geen reactie.

Tien minuten later: ‘Ik zit hier driekwartier te wachten. Je reageert niet, geen telefoontje, niks, de auto gaat naar de volgende.'

Vijf minuten later berichtje terug: ‘Ik kom om twaalf uur, goed?'

Ik: ‘Nee, ik ga nu aan het werk.'

Hij belt meteen. Iets met net wakker en mijn telefoon bij mijn zoon, maar wil auto nog steeds hebben, prijs geen probleem, is akkoord en ,,Kan ik om vijf uur komen? Tussen vijf en zes? Kunnen vrijwaring direct regelen, hebben zelf garage, alles oké.''

Ik twijfel, maar goed, hij mag in de herkansing. Terwijl ik de andere kopers in de wacht zet, alsof ik leeuwen bij een net gedode buffel probeer weg te houden. Om vijf uur zit ik klaar en om kwart voor zes een telefoontje: ,,Kunnen we nu komen?''

,,Eh ja, ik zit eigenlijk al drie kwartier te wachten, dus ja.''

Twee mannen op de oprit. Vader en zoon, gok ik. Met een smartphone gaan ze even snel langs de auto en dan moet de motorkap open. Na enige tijd een bedenkelijke blik. Er zit een tik in. Maar er volgt toch een bod. Ik zeg dat ik dacht dat de vraagprijs akkoord was, maar het afdingen begint. Ik ga er in mee, want ik hoor die tik ook. Dat kost me 100 euro. Want ik had geen zin aan nog meer volk bij huis.

En dan, probeert de man er nog wat af te krijgen: ,,Driehonderd, morgen ophalen?''

,,Nee, 350. Minimum.''

,,Tikje in de motor? Is probleem. Auto alleen voor onderdelen.''

,,Dat zal, maar als jij hem niet neemt bel ik nu de volgende. Ik heb zestien man die de vraagprijs bieden.''

We hebben een deal. Die naar ik denk meteen afgerond wordt, maar nee, want vrijwaring moet op de zaak. Of ik daar naar toe kan rijden morgen? Brengen zij me terug. Nee, geen zin aan. Dus beloven ze de volgende dag terug te komen. Met vrijwaringbewijs. En geld. Om vijf uur.

Inderdaad, weer een dag later weer twee mensen op de oprit. Opnieuw de zoon, in gezelschap van een jonge vrouw. Ik geef haar de papieren. Die legt ze op de motorkap van haar eigen auto, haar paars gelakte supernagels vliegen over een smartphone en ik heb binnen tien minuten de vrijwaring. Ze pakt haar portemonnee en telt zeven nieuwe briefjes van 50 af. Als zoon in de Ford stapt waarschuw ik hem voor de zekerheid voor de remmen. Twee minuten nadat ze zijn vertrokken stap ik met een brede grijns in de Audi en haal voor mijn gezin en opa en oma voor 50 euro Chinees.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.