Overal staat straks de Stad op de Schop

Ruim een miljard euro gaat er de komende jaren in de stad Groningen de grond in. Voor de rubriek Stad op de Schop richt de redactie zich op de drie plekken die het meest in het oog springen: de binnenstad, het station en de ringweg.

Jaren en jaren is er over de plannen gepraat en -in meer of mindere mate- gediscussieerd. Bij sommige onderdelen staan mensen te trappelen. Andere wekken meer verbazing en soms zelfs kritiek.

De gevolgen van alle plannen worden dit jaar zichtbaar. Talloze omleidingen, de sloop van de H.L. Wichersstraat en het kappen van bomen zijn de eerste tastbare voorbereidingen voor de ombouw van de zuidelijke ringweg.

Even verderop, bij bedrijventerrein Winschoterdiep, sleutelt Prorail binnenkort druk aan de bouw van een spooremplacement. Arriva en NS hoeven hun treinen dan niet meer bij het Hoofdstation te parkeren. Zo ontstaat ruimte voor een nieuw station en kunnen alle regionale treinen straks op het Hoofdstation én Groningen Europark stoppen, en de helft ook nog bij het Noorderstation. Bussen verhuizen naar de zuidkant van het Hoofdstation.

Bij de veranderingen in de binnenstad spelen bussen tegen hun zin een hoofdrol: ze moeten eruit. Althans van de Grote Markt en uit de smalle Brugstraat, die de bus deelt met wandelaars en fietsers.

De bus blijft op het Gedempte Zuiderdiep waar mogelijk grotere haltes komen. Aan de Westerhaven en de Bloemsingel bouwt de stad nieuwe ov-knooppunten.

Waar de bus verdwijnt rolt Groningen z’n gele steentjes verder uit. Zeker op en rond de Grote Markt. Daar gebeurt veel meer. Waar Vindicat jarenlang de enige tastbare vernieuwing van de Oostwand is geweest, gaat de schop daar de komende tijd stevig de grond in.

In het voorjaar gaat het roze gebouw plat voor het nieuwe hoekgebouw Merckt met eten en appartementen. Daarna sluit het Westcord hotel de nieuwe oostwand..

Ondertussen stijgt het Groninger Forum boven omliggende daken uit en verrijst aan de Nieuwe Markt een compleet nieuwe buurt. Met behulp van onze lezers willen we zo goed mogelijk berichten over de Stad die zeker vijf  jaar lang op de schop gaat.

De rubriek is hier te vinden op de website.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.