Overlast en vertraging door staking taxichauffeurs

De staking van circa veertig taxichauffeurs in Noord-Nederland heeft woensdagochtend voor vertraging en overlast gezorgd bij klanten van De Grooth Vervoer in Winschoten.

De Grooth Vervoer is in Groningen de belangrijkste leverancier van leerlingen- en zorgvervoer. Van de veertig stakende chauffeurs werken er 25 bij De Grooth. Manager André van der Veen van De Grooth Vervoer zegt dat klanten wel overlast hebben ondervonden van de staking, ,,maar we hebben het redelijk kunnen oplossen.’’

Van der Veen verwacht woensdagmiddag geen problemen. ,,We weten nu wie er wel of niet is, we zijn druk bezig om de piek op te vangen. Het is woensdagmiddag, dus de basisschoolleerlingen moeten vroeg van school opgehaald worden. Maar dat lukt. We hebben in totaal rond 150, 175 mensen in dienst, dus we kunnen die 25 stakers wel vervangen. ’’

Ultimatum

De taxichauffeurs voeren actie voor beter loon en betere arbeidsvoorwaarden. FNV Taxi had werkgeversvereniging KNV Taxi een ultimatum gestuurd dat woensdagochtend om 6 uur afliep. De werkgevers konden tot die tijd ingaan op de eis van 3 procent meer loon en een betere cao. Toen woensdagochtend bleek, dat ze op dat tijdstip nog niet gereageerd hadden, vertrok een bus vol taxichauffeurs naar het hoofdkantoor van KNV in Heteren. Daar sloten de chauffeurs zich aan bij andere stakende collega’s uit heel Nederland.

,,We hebben gisteren al een aantal opdrachtgevers geinformeerd dat er vandaag problemen konden ontstaan bij het leerlingen- en zorgvervoer’’, zegt Van der Veen. ,,Maar omdat het ultimatum vanochtend om 6 uur was, konden we niet precies aangeven hoe en waar de overlast zou ontstaan. De chauffeurs die staken wisten immers ook niet eerder dan 6 uur of ze vandaag zouden werken of niet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen