Hielke van der Lei (zonder baard) en Jeroen Dijkstra van Go 180.

Deze ondernemers openden de deuren vlak voor de coronacrisis: 'Als je in een negatieve spiraal komt, raak je er niet meer uit'

Hielke van der Lei (zonder baard) en Jeroen Dijkstra van Go 180. Foto: Harry Tielman

De opening is gepland, de splinternieuwe zaak is klaar voor klanten, een gekoesterde droom wordt waarheid. En dan is daar ineens de wereldwijde pandemie. Het overkwam deze vier nieuwe zaken.

GO180 Personal Trainers opende nieuw pand in Groningen

De sleutels voor hun nieuwe gym in Groningen kregen Jeroen Dijkstra en Hielke van der Lei begin maart. Na het succes van de vestiging in Leeuwarden, lonkte Groningen. Het duo zag er een grote doelgroep die behoefte heeft aan intensieve begeleiding op afspraak om fysiek en mentaal te groeien. ,,Wij hadden een grootse opening gepland en een aantal open dagen. We hebben het toen maar gelaten voor wat het is.’’ Een paar dagen later ging Nederland op slot.

,,We mochten eerst nog een-op-een trainen. Maar dat mocht na twee weken ook niet meer.’’ Het team van negen coaches geeft normaal zo’n 250 tot 300 uur advies in een week. Daar moest iets voor bedacht worden, zag Van der Lei.

,,We hebben toen behoorlijk uitgepakt met ons onlineprogramma’’, een project dat al op de planken lag om uitgewerkt te worden. ,,Door de huidige crisis is dat wel versneld. We wisten al hoe we mensen kunnen helpen.’’ Via de website krijgen klanten persoonlijke trainingsschema’s, een voedingsplan en persoonlijke videogesprekken.

‘De behoefte is ruim aanwezig’

,,Op deze manier weten we nog enige omzet te behalen. Ook voor de tijd erna en om onze doelgroep te vergroten helpt het.’’ De behoefte is ruim aanwezig: ,,Het begint nu aardig door te lopen. Privé en werk beginnen door elkaar te lopen, dat geeft veel stress bij mensen. Ze verliezen focus. dan komt de vraag: hoe zorg ik ervoor dat ik resultaten blijf behouden? Juist nu zijn structuur, slaap, persoonlijke ontwikkeling en voeding iets waaraan gewerkt kan worden, zegt hij.

Met een groot deel van de inkomsten verdampt, maakt Van der Lei zich wel zorgen. ,,Het is niet altijd makkelijk, je staat op een tweesprong.’’ Aan de ene kant kijkt hij naar wat mogelijk is. ,,Maar je twijfelt ook. Je hebt een buffer, maar ook net een tweede locatie. Het hangt ook af van hoelang het duurt.’’ De hele gang van zaken voelt als een roes: ,,Het besef is er nog niet helemaal.’’

loading

Sebastiaan Bodde wilde drie panden openen in Winschoten

Het had Sebastiaan Bodde allemaal zo mooi geleken, drie nieuwe, moderne zaken in winkelcentrum ’t Rond in Winschoten en allemaal geopend op Koningsdag. Het mocht niet zo zijn, verzucht de ondernemer. De nieuwe arcade VR-Town met hypermoderne virtual reality-apparatuur en daarnaast een koterhoek met ballenbak. Het zou een leuke plek voor de kinderen zijn als pap en mam gaan sporten in zijn nieuwe en volledig verbouwde sportschool. En dan achteraf samen in restaurant De Pionier, waar vroeger De Heerlijckheid zat, een hapje eten of drinken.

De sportschool opende halverwege januari. ,,Het ging hartstikke goed, we hadden al heel snel meer dan 350 leden. Tot we opeens dicht moesten. We zijn nog geen twee maanden open geweest.’’ De verwachting was dat het bedrijf rond juni zo’n 600 leden zou hebben. ,,Genoeg om niet langer rode cijfers te schrijven. Het was een harde klap dat we dicht moesten. Ik had net twee mensen aangenomen.’’

‘Alles klopte gewoon’

Zij geven nu online les, maar de inkomsten daaruit zijn gering. ,,Ik heb een megagrote investering gedaan. Alles klopte gewoon: het plan, de economie was sterk en dan begin je wat nieuws, daar ga je vol in.’’ Het kostte hem in totaal ‘richting een miljoen’, vertelt hij. ,,Maar ik heb nog helemaal geen steun gehad. Zelfs niet die 4000 euro, en het salaris betaal ik ook nog uit eigen zak. Er moet nog steeds iedere week geld bij.’’

Of het openen van de terrassen voldoende is, betwijfelt Bodde. ,,Misschien haal je daar maar 30 procent uit. Dat is niet rendabel. Als je een plan maakt, concentreer je je op het maximale.’’ Bovendien heeft de crisis op iedereen effect. ,,Dan krijg je dus ook nog de economische crisis hierna. Hoe zwaar die wordt, is de vraag.’’

Bodde probeert positief te blijven. ,,Als je in een negatieve spiraal komt, raak je er niet meer uit. Ik probeer het steeds op te pakken.’’ Hij twijfelt. ,,Maar dat wordt wel steeds zwaarder.’’

loading

Reina en Henk Boels openden na vier jaar verbouwen een bed and breakfast in Alteveer

,,Het is niet zoals we hadden gedacht’’, zegt Reina Boels. Samen met haar man Henk had ze vorige maand het openingsfeest van hun nieuwe bed and breakfast in Alteveer gepland. ,,Ik denk dat we ongeveer 30 procent van de gasten krijgen die we wilden.’’ De open dag in april en ook het feest voor de vrijwilligers die hielpen met de realisatie is uitgesteld. ,,Dat komt wel weer een keer.’’

Vier jaar lang werd toegewerkt naar de opening van het vakantieverblijf. De oude vee- en opslagschuur werd omgebouwd tot twee luxe vakantiewoningen, volledig duurzaam gebouwd en energieneutraal. De ruime keuken van het vrijstaande huis dat zij bouwden, wilde Henk gebruiken om zo nu en dan met duurzame streekproducten te koken voor gasten. ,,Maar dat hebben we allemaal afgezegd. Het was heel onwerkelijk.’’

Coronaproof bed and breakfast

Voordeel is dat beide verblijven eigen sanitair en een douche hebben. Een van de verblijven heeft al een keuken, in het andere wordt nu een kitchenette gebouwd. ,,Met wat kastjes en een kookplaat.’’ Op boekingssites krijgt de bed and breakfast daardoor het label ‘coronaproof’.

De kamers zijn ongeveer om de week bezet voor een tot drie dagen. Boekingen komen onder meer uit Zwolle en Nieuwleusen. ,,We hebben ook een stel gehad dat het bruiloftsfeest moest annuleren. Dit was voor hen een soort huwelijksreis.’’ Mensen zoeken vooral de rust en ‘ze willen iets nieuws ontdekken’, merkt Reina.

,,Gelukkig zijn wij niet financieel afhankelijk van de inkomsten’’, verzucht ze. ,,Ik moet er niet aan denken.’’ Lichtpuntje is dat de start rustiger was dan verwacht. ,,Daardoor hebben we tijd gehad om de tuin extra mooi te maken en extra op te ruimen. De puntjes staan nu nog beter op de i.’’

loading

Jethro Levy en Eli Assouline openden een nieuwe horecazaak in hartje Groningen

,,Als je denkt ‘het lukt niet’, dan lukt het ook niet. Dan ga je ernaartoe leven.’’ Het nieuwe eethuis House of Pita van Jethro Levy en Eli Assouline aan de Poelestraat in Groningen biedt genoeg om voorlopig overeind te blijven. Sinds januari kunnen Stadjers en dagjesmensen er falafel, pitabroodjes en salades eten allemaal met verse ingrediënten. ,,We wilden een verschil maken met iets unieks.’’ De koude maanden hadden inmiddels ruimte moet maken voor de warme en daarmee had Levy ook gehoopt op meer toeloop. Door de crisis liep het anders.

,,Het heeft nog niet de kans gehad om zich te bewijzen’’, zegt Levy. De plotselinge sluiting van de horeca kwam ‘rauw op het dak vallen’. ,,Maar dan moet je heel snel een knop omdraaien.’’ Was dat moeilijk? ,,Nee, als ondernemer moet je kunnen incasseren. Soms zit je in de plussen, soms in de minnen. Het is een leerproces.’’

‘Niemand komt voor een kop koffie’

Eerst bezorgde het bedrijf niet, dat had tijd nodig, maar door de coronacrisis raakte het in een stroomversnelling. ,,We wilden eerst onderzoeken wat goede verpakking zou zijn. We hebben nu speciale frietzakken waardoor je geen slappe patat krijgt, bijvoorbeeld. En we hebben ook gekeken welke straal haalbaar is. We willen dat het lekker blijft, ook als het uit een verpakking komt.’’

De situatie is zwaarder dan normaal, erkent Levy. ,,Er is minder publiek in de binnenstad en dus minder animo. Ik denk dat je daarom creatieve manieren en oplossingen moet vinden.’’ Niemand komt bijvoorbeeld nog voor een kop koffie. ,,Dus maken we nu ijskoffie, die mensen makkelijk kunnen meenemen. Je moet niet blijven stilzitten.’’

Ondanks de donkere wolken gaan ook veel dingen goed, ziet Levy. ,,Veel klanten komen terug of brengen nieuwe door mond-tot-mondreclame. We wilden betaalbaar, gezond en lekker eten bieden. De reacties zijn goed, het verzadigt, mensen weten dat ze gezond hebben gegeten en ze hebben echt goed de smaken kunnen proeven. Wat we hebben is uniek. Ik kan geen garanties geven voor de toekomst, maar je moet gewoon positief blijven.’’

menu